Warkocze drożdżowe z jabłkami
Co powiesz na delikatne, drożdżowe ciasto do popołudniowej kawy? Wypróbuj przepis na pyszny warkocz jabłkowy i ciesz się niepowtarzanym smakiem.
Składniki
- 50 dag mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 torebka cukru waniliowego
- 4 jabłka
- 5 dag rodzynek
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki cukru pudru
- sól
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Jedno jajko roztrzepać, wlać do mleka, wymieszać.
2. Do mąki wlewać mleko, cały czas wyrabiając. Następnie dodać masło.
3. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wymieszać z rodzynkami i bułką tartą.
5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, jabłka także. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt, przez środek ułożyć jabłka. Boczne części ciasta naciąć w paski, splatać je ze sobą jak warkocz. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 40 min w temp. 200°C. Posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: