Warzywa po sycylijsku
Warzywa po sycylijsku - takie warzywa przygotujesz o każdej porze roku, bo bób i fasolka to jedne z najbardziej popularnych mrożonek. Wyjątkowość dania polega na zestawieniu tu słodkich rodzynek, zeszklonych szalotek i kwaśnego octu balsamicznego. Możesz dodać zielony groszek, szparagi, kapary, a pestki słonecznika zastąpić orzeszkami piniowymi, migdałami albo pestkami dyni.
Warzywa po sycylijsku - wykonanie:
Zagotuj wodę, wrzuć fasolkę, po 5 minutach dodaj bób. Gotuj jeszcze 4 minuty, odcedź, przelej zimną wodą. Z durszlaka wyjmij bób i obierz z łupin.
Rodzynki sparz wrzątkiem. Posiekaj szalotki i czosnek, cukinię potnij na plasterki lub półplasterki.
W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij szalotki, dodaj czosnek, pestki słonecznika i cukinię.
Smaż razem przez 4 minuty, dorzuć fasolkę, bób i rodzynki, wlej ocet, podgrzewaj razem przez 3 minuty.
Dodaj natkę. Podawaj z pieczywem.
Przepis pochodzi z książki Beaty Grątkowskiej i Igora Grątkowskiego "Praktykulinarni. Szybko i zdrowo od śniadania do kolacji". Wydawnictwo Pascal.
Zobacz inne przepisy z tej książki:
Naleśniki z boczkiem i jajkiem
Makaron z cukinią i pomidorkami
Panzanella - sałatka z pomidorów z chlebem