Warzywa pod beszamelem
Idealny pomysł na obiadową zapiekankę - brokuł i kalafior po beszamelową pierzynką.
Składniki
- duży kalafior
- pół brokułu
- średnia cebula
- 100 g tartego żółtego sera
- olej
- sól, pieprz
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Kalafior oraz brokuł myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.
2. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, po czym dodajemy do cebuli i chwilę podsmażamy. Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia.
3. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, by się pozbyć ewentualnych grudek. Zmniejszamy ogień i ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Gotowym beszamelem polewamy zawartość naczynia, posypujemy żółtym serem i pieczemy ok. 25 minut w 180°C.
Zobacz także: