Warzywa z jajkami
Jeśli chcesz szakszukę czyli warzywa z jajkami podać na śniadanie, sos możesz przygotować wieczorem, a rano podgrzać i dodać jajka.
1. Cebulę pokrój w piórka. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w paski lub dużą kostkę. Fasolkę szparagową ugotuj w osolonym wrzątku. 2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż ok. 2 min. Dodaj pokrojoną paprykę, smaż na średnim ogniu ok. 5 min.
2. Następnie dodaj pomidory z puszki, słodką oraz ostrą mieloną paprykę, duś ok. 10 min, aż sos zgęstnieje. Wrzuć fasolkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zrób w sosie dwa wgłębienia i wbij w nie jajka. Duś pod przykryciem 4-5 minut aż białka się zetną a żółtka pozostaną jeszcze płynne.
3. Patelnię zdejmij z ognia i posyp danie posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Zobacz także inne pomysły na dania z warzywami: