Warzywa z patelni z ryżem
Składniki
- 200 g ryżu, np. jaśminowego
- 1 zielona i 1 czerwona duża papryka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łodygi selera naciowego
- 300 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 1/2 cytryny
- 2 szklanki bulionu
- garść czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- szczypta kurkumy, mielonej słodkiej papryki w proszku
- oraz pieprzu ziołowego
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Umyj dokładnie wszystkie warzywa, a następnie wlej na rozgrzaną patelnię oliwę. Podsmaż na niej obrany i posiekany czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, a także kawałki selera naciowego. Posyp warzywa słodką papryką, kurkumą i pieprzem.
Wysyp ryż na patelnię. Podsmaż go przez 2-3 minuty, często mieszając. Po chwili wlej połowę bulionu, dodaj fasolkę szparagową (może być zamrożona) i zmniejsz ogień. Dodaj dużą szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj. Duś potrawę pod przykryciem około 20 minut. W razie potrzeby podlewaj ją bulionem.
Umyj i osusz natkę. Oberwij listki. Część poszatkuj, a resztę zostaw do dekoracji. Na kilka minut przed końcem duszenia dodaj wyjęte z zalewy i opłukane oliwki. 7. Gdy ryż i warzywa będą miękkie, dopraw do smaku odrobiną soku z cytryny. Danie podawaj gorące, udekorowane natką, cząstkami cytryny i posypane posiekaną natką.
Zobacz także: