Reklama

Warzywa z pomidorami

Idealne na danie na zimę. Pomidory zwierają dużą ilość potasu, co korzystnie wpływa na serce.

Czas przyrządzenia: 45
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bakłażan
  • 2 żółte nieduże papryki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • puszka krojonych pomidorów
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 300 g wiejskiej kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Umyte i osuszone cukinie oraz bakłażana przekrawamy na pół, a następnie kroimy w półplastry. Umytą paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. 

Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, przekładamy paprykę i cebulę, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy cukinię, bakłażana i smażymy kolejne 2-3 minuty. Zalewamy pomidorami z puszki i bulionem, dodajemy czosnek, natkę, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i dusimy około 10 minut.

Reklama

Kiełbasę kroimy pod kątem w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy plastry wędliny na jasnozłoty kolor. Przekładamy do warzyw z pomidorami, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy na ciepło z ciemnym pieczywem.

Zobacz także: 

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: pomidory
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy