Warzywa z pomidorami
Idealne na danie na zimę. Pomidory zwierają dużą ilość potasu, co korzystnie wpływa na serce.

Składniki
- 2 średniej wielkości cukinie
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- bakłażan
- 2 żółte nieduże papryki
- pół pęczka natki pietruszki
- puszka krojonych pomidorów
- szklanka bulionu warzywnego
- 300 g wiejskiej kiełbasy
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Umyte i osuszone cukinie oraz bakłażana przekrawamy na pół, a następnie kroimy w półplastry. Umytą paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy.
Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, przekładamy paprykę i cebulę, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy cukinię, bakłażana i smażymy kolejne 2-3 minuty. Zalewamy pomidorami z puszki i bulionem, dodajemy czosnek, natkę, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i dusimy około 10 minut.
Kiełbasę kroimy pod kątem w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy plastry wędliny na jasnozłoty kolor. Przekładamy do warzyw z pomidorami, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy na ciepło z ciemnym pieczywem.
Zobacz także: