Warzywna ostra lazania
Tak jak w klasycznej lazanii, do tej zapiekanki można dodać podsmażone wcześniej wołowe mięso mielone. Należy wówczas zmniejszyć ilość fasoli i kukurydzy.
1. Odsączyć fasolę i kukurydzę. Oczyścić i umyć cebulę, czosnek i paprykę, wszystko pokroić. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pozostałe warzywa, podsmażyć. Dołożyć pomidory z zalewą, zagotować. Wymieszać z fasolą i kukurydzą, doprawić ketchupem, solą, pieprzem, szczyptą cukru, papryką. Dusić pod przykrywką ok. 15 min na wolnym ogniu.
2. Ser zetrzeć, połowę wymieszać ze śmietaną. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem układać na przemian plastry lazanii, gorące warzywa i sos śmietanowo- -serowy. Ostatnią warstwę warzyw wysmarować sosem, posypać resztą sera. Przykryć folią aluminiową, odstawić na 30 min, by makaron podmiękł, po czym piec w temp. 200°C przez 35 min. Posypać umytym i posiekanym szczypiorkiem