Warzywna ostra lazania
Tak jak w klasycznej lazanii, do tej zapiekanki można dodać podsmażone wcześniej wołowe mięso mielone. Należy wówczas zmniejszyć ilość fasoli i kukurydzy.
Składniki
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 małe cebule
- l 2 pęczki szczypiorku
- 12 płatów makaronu lazania
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag sera gouda
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki ostrego ketchupu
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, cukier
1. Odsączyć fasolę i kukurydzę. Oczyścić i umyć cebulę, czosnek i paprykę, wszystko pokroić. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pozostałe warzywa, podsmażyć. Dołożyć pomidory z zalewą, zagotować. Wymieszać z fasolą i kukurydzą, doprawić ketchupem, solą, pieprzem, szczyptą cukru, papryką. Dusić pod przykrywką ok. 15 min na wolnym ogniu.
2. Ser zetrzeć, połowę wymieszać ze śmietaną. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem układać na przemian plastry lazanii, gorące warzywa i sos śmietanowo- -serowy. Ostatnią warstwę warzyw wysmarować sosem, posypać resztą sera. Przykryć folią aluminiową, odstawić na 30 min, by makaron podmiękł, po czym piec w temp. 200°C przez 35 min. Posypać umytym i posiekanym szczypiorkiem