Reklama

Warzywna pizza z nutką curry

Posyp pizzę natką pietruszki i oregano.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 400 g pomidorów
  • 300 g brokułów
  • 350 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • opakowanie tartego sera mozzarella
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzamy z cukrem w 250 ml ciepłej wody. Dodajemy do przesianej mąki z łyżką oliwy, szczyptą soli i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce, aby podrosło.

Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie z curry, mieszamy. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy ok. 10 minut.

Brokuły dzielimy na różyczki, parzymy we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty, odcedzamy. Pieczarki kroimy na pół, a papryki w paski.

Reklama

Ciasto wałkujemy i wykładamy nim prostokątną blachę. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy mozzarellą, układamy brokuły, pieczarki, paprykę i pieczemy 20-25 minut w 200ºC.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy