Warzywna pizza z nutką curry
Posyp pizzę natką pietruszki i oregano.
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzamy z cukrem w 250 ml ciepłej wody. Dodajemy do przesianej mąki z łyżką oliwy, szczyptą soli i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce, aby podrosło.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie z curry, mieszamy. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy ok. 10 minut.
Brokuły dzielimy na różyczki, parzymy we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty, odcedzamy. Pieczarki kroimy na pół, a papryki w paski.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim prostokątną blachę. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy mozzarellą, układamy brokuły, pieczarki, paprykę i pieczemy 20-25 minut w 200ºC.
Zobacz także: