Wątróbka cielęca po staropolsku
Tak przyrządzona wątróbka, podana z młodymi ziemniaczkami zasmakuje nawet największym niejadkom! Staropolska receptura sprawi, że wątróbka będzie aksamitna i zachwyci domowników.

Składniki
- 500 g wątróbki cielęcej
- 40 g słoniny
- 30 g masła
- siekana pietruszka
- 30 g mąki
- 150 g śmietany
- sól i pieprz do smaku
Wątróbka po staropolsku- sposób przygotowania:
Wątróbkę opłucz, oczyść z błon i odsącz. Słoninę pokrój w cienkie paseczki i oprósz pieprzem. Wątróbkę naszpikuj słoniną i oprósz mąką.
Na patelni podgrzej masło i zarumień wątróbkę z obydwu stron, a następnie przełóż do rondelka, wlej do niego wodę i duś pod przykryciem przez 15 minut. Gdy wątróbka zmięknie, dodaj do sosu resztę mąki, sól i zagotuj. Następnie połącz ze śmietaną. Wątróbka powinna być w środku lekko zaróżowiona.
Podawaj z młodymi ziemniaczkami i tymiankiem lub pietruszką. Smacznego!
***
Smaczna i tania! Ta zupa robi furorę
***
Zobacz także: