Reklama

Wątróbka cielęca po staropolsku

Tak przyrządzona wątróbka, podana z młodymi ziemniaczkami zasmakuje nawet największym niejadkom! Staropolska receptura sprawi, że wątróbka będzie aksamitna i zachwyci domowników.

Składniki

  • 500 g wątróbki cielęcej
  • 40 g słoniny
  • 30 g masła
  • siekana pietruszka
  • 30 g mąki
  • 150 g śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Wątróbka po staropolsku- sposób przygotowania:

Wątróbkę opłucz, oczyść z błon i odsącz. Słoninę pokrój w cienkie paseczki i oprósz pieprzem. Wątróbkę naszpikuj słoniną i oprósz mąką. 

Na patelni podgrzej masło i zarumień wątróbkę z obydwu stron, a następnie przełóż do rondelka, wlej do niego wodę i duś pod przykryciem przez 15 minut. Gdy wątróbka zmięknie, dodaj do sosu resztę mąki, sól i zagotuj. Następnie połącz ze śmietaną. Wątróbka powinna być w środku lekko zaróżowiona.

Podawaj z młodymi ziemniaczkami i tymiankiem lub pietruszką. Smacznego!

***
Smaczna i tania! Ta zupa robi furorę

Reklama

Wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkami

Szakszuka po góralsku

***
Zobacz także:

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: wątróbka | wątróbka cielęca
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy