Wątróbka cielęca z sosem wiśniowym
Wątróbka to jeden z najbardziej bogatych w wartości odżywcze produktów spożywczych. Wprowadź ją do jadłospisu, a dostarczysz organizmowi witaminę A, witaminy z grupy B oraz żelazo.

Składniki
- 0,5 kg wątróbki
- 20 dag wiśni mrożonych
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- kilka ziarenek jałowca
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
3-4 osób
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić, umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem rozgniecionym jałowcem. Usmażyć na rozgrzanym oleju po ok. 3 min. z każdej strony.
Na osobnej patelni usmażyć cebulę pokrojoną w piórka, oprószyć ją mąką i cały czas mieszając, dodać rozmrożone wiśnie wraz z sokiem powstałym po rozmrożeniu. Wątróbki podawać polane sosem z ziemniakami.
Zobacz także: