Reklama

Wątróbka cielęca z sosem wiśniowym

Wątróbka to jeden z najbardziej bogatych w wartości odżywcze produktów spożywczych. Wprowadź ją do jadłospisu, a dostarczysz organizmowi witaminę A, witaminy z grupy B oraz żelazo.

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 0,5 kg wątróbki
  • 20 dag wiśni mrożonych
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • kilka ziarenek jałowca
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Wątróbkę oczyścić, umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem rozgniecionym jałowcem. Usmażyć na rozgrzanym oleju po ok. 3 min. z każdej strony.

Na osobnej patelni usmażyć cebulę pokrojoną w piórka, oprószyć ją mąką i cały czas mieszając, dodać rozmrożone wiśnie wraz z sokiem powstałym po rozmrożeniu. Wątróbki podawać polane sosem z ziemniakami.

Zobacz także:


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy