Reklama

We włoskim stylu

Klasyczne dania mięsne, które zrobiły międzynarodową karierę.

Roladki w sosie pomidorowym

Składniki na 4 porcje: 5 dag suszonych pomidorów, 12,5 dag mozzarelli, 8 cienkich kotletów schabowych (po ok. 8 dag każdy), sól, pieprz, 8 łyżek zielonego pesto ze słoiczka, 4 łyżki oleju, 1 cebula, 30 dag makaronu tagliatelle (szerokie wstążki), 1 ząbek czosnku, 50 dag pomidorów z puszki (kawałki), 1/4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki), 1 łyżeczka przyprawy do dań włoskich, listki bazylii do dekoracji.

Suszone pomidory pokroić na kawałeczki. Mozzarellę osączyć z zalewy, grubo zetrzeć na tarce. Kotlety oczyścić, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdy plasterek mięsa posmarować łyżeczką pesto bazyliowego. Posypać porcją sera i suszonych pomidorów. Ostrożnie zrolować i pospinać wykałaczkami.

Reklama

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Włożyć roladki, zrumienić je ze wszystkich stron na dużym płomieniu. Potem zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze 10 minut.

Makaron tagliatelle ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać i razem z cebulą zeszklić na pozostałym oleju. Dołożyć pokrojone w kawałki pomidory z puszki i bulion. Wymieszać i gotować na dużym płomieniu 5 minut. Przyprawić do smaku ziołami włoskimi, solą i pieprzem. Roladki podawać polane sosem pomidorowym. Serwować z makaronem. Danie udekorować listkami bazylii.

Lasagne - makaronowa zapiekanka

Składniki na 4 porcje: 6 dużych liści kapusty włoskiej, 3 dag masła, 3 łyżki mąki, 300 ml mleka, sól, pieprz, 300 ml bulionu warzywnego, gałka muszkatołowa, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów (425 ml), 10 gałązek tymianku, 5 gałązek bazylii, 1 pomidor, 9 płatów makaronu lasagne, 10 dag startego sera.

Liście kapusty sparzać 3 minuty we wrzącej, lekko posolonej wodzie. Na patelni stopić masło. Oprószyć je 2 łyżkami mąki. Smażyć 2 minuty. Zasmażkę połączyć z mlekiem i bulionem, gotować minutę, stale mieszając. Powstały sos beszamelowy przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Cebulę obrać, posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć mielone mięso i smażyć około 10 minut, aż ładnie się zrumieni. Na 5 minut przed końcem smażenia do mięsa dodać koncentrat pomidorowy i cebulę. Oprószyć resztą mąki. Wymieszać z pomidorami z puszki i gotować 2 minuty. Tymianek i bazylię posiekać, dodać do mięsnego sosu. Sos przyprawić solą i pieprzem.

Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować nieco beszamelu. Układać kolejno: makaronowe płaty (lasagne), mięsny sos i liście kapusty. Tak samo układać następne warstwy, poczynając od beszamelu - aż wyczerpią się wszystkie składniki. Ostatnią warstwę powinna stanowić porcja sosu beszamelowego. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut. Zapiekankę serwować na ciepło.

Schab pieczony po florencku

Składniki na 4-6 porcji: 1 pęczek rozmarynu, 2 ząbki czosnku, skórka otarta z 1 cytryny, 2 łyżeczki ziarenek kopru, szczypta mielonych goździków, 1 kg schabu bez kości, 2 cebule, sól, pieprz, 250 ml wytrawnego białego wina, 500 ml bulionu warzywnego (z kostki), 1 cukinia, 40 dag pomidorków koktajlowych, 30 dag makaronu tagliatelle (szerokie wstążki), 2 łyżki ciemnej zasmażki błyskawicznej.

Rozmaryn opłukać, osuszyć, odłożyć nieco do dekoracji. Od pozostałych gałązek oderwać igiełki i drobno je posiekać. Czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Skórkę otartą z cytryny wsypać do miseczki i wymieszać z z pokrojonym czosnkiem, goździkami, ziarenkami kopru oraz ze szczyptą soli i pieprzu.

Schab opłukać, wytrzeć do sucha. Natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw i ułożyć w brytfance. Cebule obrać, pokroić na ósemki i obłożyć nimi mięso. Podlać winem i 200 ml bulionu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 90 minut. Cukinię pokroić na cienkie, podłużne plasterki (najlepiej nożem szczelinowym do obierania warzyw). Pomidorki koktajlowe umyć, wytrzeć do sucha. Włożyć do brytfanki 10 minut przed końcem pieczenia. Makaron tagliatelle ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.

Plasterki cukinii dodać do makaronu 3 minuty przed końcem gotowania. Gotową pieczeń i pomidory wyjąć z formy. Sos z pieczenia przecedzić, wymieszać z resztą bulionu, zagęścić zasmażką i zagotować, ewentualnie doprawić. Schab polać sosem.


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: mięso | lasagne
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy