Wegańska fasolka po bretońsku z wędzoną papryką
Nowe spojrzenie na tradycyjną fasolkę.
Składniki
- 2 szklanki fasoli namoczonej przez 12 godzin w zimnej wodzie
- 2 l przegotowanej wody
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 50 g tofu pokrojonego w kostkę
- 1 kg dojrzałych pomidorów bez skórki lub 2 puszki pomidorów w zalewie
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 garście poszatkowanej białej kapusty
- 1 łyżeczka natki pietruszki posiekanej
- kilka gałązek tymianku
- pieprz
- 1/2 łyżeczki soli
Opłucz fasolkę, wsyp do garnka i zalej przegotowaną letnią wodą z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i odstaw na ok. 2 godziny. Podsmaż na oliwie czosnek, cebulę, kapustę i tofu. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do smażenia.
Dopraw papryką i odstaw.
Po 2 godzinach doprowadź fasolę do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż stanie się miękka. Dodaj podsmażone warzywa, dokładnie wymieszaj i zredukuj nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem i dorzuć natkę pietruszki. Przed podaniem udekoruj gałązkami tymianku.