Wegańska fasolka po bretońsku z wędzoną papryką
Nowe spojrzenie na tradycyjną fasolkę.
Opłucz fasolkę, wsyp do garnka i zalej przegotowaną letnią wodą z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i odstaw na ok. 2 godziny. Podsmaż na oliwie czosnek, cebulę, kapustę i tofu. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do smażenia.
Dopraw papryką i odstaw.
Po 2 godzinach doprowadź fasolę do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż stanie się miękka. Dodaj podsmażone warzywa, dokładnie wymieszaj i zredukuj nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem i dorzuć natkę pietruszki. Przed podaniem udekoruj gałązkami tymianku.
Przepis pochodzi z książki Darii Ładochy "Nowoczesna kuchnia polska"