Wegański bigos na włoskiej kapuście
Bigos czyli specjalność polskich schronisk. Tym razem Ewa Wachowicz proponuje wersję wegańską – bez mięsa i produktów odzwierzęcych, za to na kapuście włoskiej.
Wegański bigos na włoskiej - wykonanie:
Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Podgotować. Dorzucić pokrojone w plastry marchewki, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Przykryć i gotować aż zmięknie.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić pokrojone pomidory. Poddusić i przełożyć do garnka z kapustą.
Dodać pokrojone pieczarki i podgrzewać przez kilkanaście minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem dorzucić posiekany koperek. Na talerzu udekorować kiełkami.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Wegański bigos na włoskiej krok po kroku - zobacz film:
Zobacz inne przepisy Ewy Wachowicz:
Jeśli jednak masz ochotę na klasyczny bigos, to polecamy tradycyjny bigos z kiszonej kapusty.