Reklama

Reklama

Wegański bigos na włoskiej kapuście

Bigos czyli specjalność polskich schronisk. Tym razem Ewa Wachowicz proponuje wersję wegańską – bez mięsa i produktów odzwierzęcych, za to na kapuście włoskiej.

Składniki

  • 1 kapusta włoska
  • 1½ l bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek
  • 2 pomidory
  • kilka pomidorów suszonych w oliwie
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
  • kiełki do podania

Wegański bigos na włoskiej - wykonanie:

Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Podgotować. Dorzucić pokrojone w plastry marchewki, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Przykryć i gotować aż zmięknie.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić pokrojone pomidory. Poddusić i przełożyć do garnka z kapustą.

Dodać pokrojone pieczarki i podgrzewać przez kilkanaście minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem dorzucić posiekany koperek. Na talerzu udekorować kiełkami.

Reklama

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Wegański bigos na włoskiej krok po kroku - zobacz film:

Zobacz inne przepisy Ewy Wachowicz:

Ciasteczka wyśmienite

Szakszuka po góralsku

Jeśli jednak masz ochotę na klasyczny bigos, to polecamy tradycyjny bigos z kiszonej kapusty.


Polsat

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje