Sposób przygotowania:
1. Siemię lniane zalej 2 łyżkami ciepłej wody. Odstaw na ok. 10 min. Cebulę drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, paprykę oraz marchewkę. Smaż 3-4 min, od czasu do czasu mieszając. Do miski wrzuć ciecierzycę, dodaj przestudzone warzywa, siemię lniane, otręby, przeciśnięty czosnek oraz sok z cytryny. Rozdrobnij blenderem. Dopraw papryką, solą oraz pieprzem.
3. Dłonie posmaruj olejem i uformuj 4 burgery. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 min w temperaturze 180°C (w połowie czasu przewróć na drugą stronę). Plastry ananasa podpiecz na patelni grillowej. Burgery podawaj w bułce z sałatą oraz ananasem.
Zobacz także: