Wegańskie burgery
Zdrowa alternatywa dla fastfoodu.
Składniki
- 310 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
- 30 g otrębów owsianych lub żytnich
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- ½ strąka papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- duża szczypta słodkiej mielonej papryki
- 4 plastry ananasa
- 4 listki sałaty
- 4 bułki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Siemię lniane zalej 2 łyżkami ciepłej wody. Odstaw na ok. 10 min. Cebulę drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, paprykę oraz marchewkę. Smaż 3-4 min, od czasu do czasu mieszając. Do miski wrzuć ciecierzycę, dodaj przestudzone warzywa, siemię lniane, otręby, przeciśnięty czosnek oraz sok z cytryny. Rozdrobnij blenderem. Dopraw papryką, solą oraz pieprzem.
3. Dłonie posmaruj olejem i uformuj 4 burgery. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 min w temperaturze 180°C (w połowie czasu przewróć na drugą stronę). Plastry ananasa podpiecz na patelni grillowej. Burgery podawaj w bułce z sałatą oraz ananasem.
Zobacz także: