Reklama

Wegańskie burgery

Zdrowa alternatywa dla fastfoodu.

Składniki

  • 310 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • 30 g otrębów owsianych lub żytnich
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • ½ strąka papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • duża szczypta słodkiej mielonej papryki
  • 4 plastry ananasa
  • 4 listki sałaty
  • 4 bułki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Siemię lniane zalej 2 łyżkami ciepłej wody. Odstaw na ok. 10 min. Cebulę drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, paprykę oraz marchewkę. Smaż 3-4 min, od czasu do czasu mieszając. Do miski wrzuć ciecierzycę, dodaj przestudzone warzywa, siemię lniane, otręby, przeciśnięty czosnek oraz sok z cytryny. Rozdrobnij blenderem. Dopraw papryką, solą oraz pieprzem. 

3. Dłonie posmaruj olejem i uformuj 4 burgery. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 min w temperaturze 180°C (w połowie czasu przewróć na drugą stronę). Plastry ananasa podpiecz na patelni grillowej. Burgery podawaj w bułce z sałatą oraz ananasem.

Zobacz także: 

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy