Reklama

Reklama

Wegetariańska lasagna z sosem beszamelowym

Szpinak na wiosennym stole? O tym, że jest zdrowy, każdy wie od dziecka. Pora odkryć, że jest też pyszny!

Składniki

  • 1 i 1/2 kg szpinaku mrożonego w liściach
  • 3 cebule
  • 50 dag makaronu lasagne
  • 25 dag żółtego startego sera
  • 2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oleju

Składniki na sos

  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 l mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę, zeszklić na patelni na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dorzucić rozmrożony szpinak i dusić 3 minuty. Do farszu wlać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

2. W metalowym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozpuścić masło, wsypać mąkę, zasmażyć razem, mieszając. Zalać mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, by nie było grudek. Gotować, aż sos zgęstnieje. 

Reklama

3. Dno naczynia żaroodpornego pokryć sosem. Ułożyć płaty makaronu, zalać sosem. Rozłożyć połowę farszu szpinakowego i posypać 1/3 sera. Wlać kolejną warstwę sosu, ułożyć makaron, zalać sosem, nałożyć farsz, 1/3 sera, sos, ostatnią warstwę makaronu. Zalać sosem, posypać serem. Piec 60 min w 160°C. Udekorować natką.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy