Reklama

Wegetariańska lazania z pieczarkami i szpinakiem

Bliskie włoskim klimatom potrawy zachwycą twoich gości i domowników.

Składniki

  • 400 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 250 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 op. makaronu lasagne
  • 300 g startego żółtego sera

Składniki na sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Pieczarki oczyść papierowym ręcznikiem i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć pieczarki i podsmaż je. Dołóż szpinak (mrożonego nie rozmrażaj) oraz czosnek i przez chwilę podsmażaj. Dopraw solą i białym pieprzem. Zestaw z ognia. 

2. Przygotuj beszamel: rozpuść w garnku masło. Oprósz je mąką. Dokładnie wymieszaj. Mieszając, wlewaj mleko. Kiedy sos zyska jednolitą konsystencję, dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Reklama

3. Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmaruj część beszamelu. Kolejno układaj warstwy: płatów makaronowych, sosu beszamelowego, farszu szpinakowego oraz startego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj przez ok. 40 minut. 

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy