Wegetariańska lazania z pieczarkami i szpinakiem
Bliskie włoskim klimatom potrawy zachwycą twoich gości i domowników.
Składniki
- 400 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 250 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- biały pieprz
- 1 op. makaronu lasagne
- 300 g startego żółtego sera
na sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Pieczarki oczyść papierowym ręcznikiem i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć pieczarki i podsmaż je. Dołóż szpinak (mrożonego nie rozmrażaj) oraz czosnek i przez chwilę podsmażaj. Dopraw solą i białym pieprzem. Zestaw z ognia.
2. Przygotuj beszamel: rozpuść w garnku masło. Oprósz je mąką. Dokładnie wymieszaj. Mieszając, wlewaj mleko. Kiedy sos zyska jednolitą konsystencję, dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmaruj część beszamelu. Kolejno układaj warstwy: płatów makaronowych, sosu beszamelowego, farszu szpinakowego oraz startego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj przez ok. 40 minut.
Zobacz także: