Wegetariańska lazania z pieczarkami i szpinakiem
Bliskie włoskim klimatom potrawy zachwycą twoich gości i domowników.
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Pieczarki oczyść papierowym ręcznikiem i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć pieczarki i podsmaż je. Dołóż szpinak (mrożonego nie rozmrażaj) oraz czosnek i przez chwilę podsmażaj. Dopraw solą i białym pieprzem. Zestaw z ognia.
2. Przygotuj beszamel: rozpuść w garnku masło. Oprósz je mąką. Dokładnie wymieszaj. Mieszając, wlewaj mleko. Kiedy sos zyska jednolitą konsystencję, dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmaruj część beszamelu. Kolejno układaj warstwy: płatów makaronowych, sosu beszamelowego, farszu szpinakowego oraz startego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj przez ok. 40 minut.
Zobacz także: