Wegetariańska sałatka z falafelami
Przepis na smakowitą sałatkę z domowym falafelem. Zdrowo i pożywnie!

Składniki
na falafele
- 200 g namoczonej cieciorki
- łyżeczka soli
- 2 szalotki
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół pęczka kolendry
- kurkumę
- 1 łyżeczkę kminu rzymskiego
- imbir
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- ziarna kolendry
- 0,5 l oleju
na sałatkę
- 1 papryczka chilli
- garść pomidorków cherry
- karbowana sałata
- 2 ogórki kiszone
- 100 g jogurtu
- pół pęczka kolendry
Sposób przygotowania:
Namoczoną przez noc cieciorkę blendujemy z szalotkami i czosnkiem, mieszamy z przyprawami i kolendrą (zostawiamy trochę do dekoracji) . Formujemy kulki i wrzucamy do rondelka z olejem. Smażymy 3 - 4 min do zarumienienia. Odcedzamy i kładziemy na papierowym ręczniku do odsączenia. Warstwami w głębokim talerzu układamy sałatę, pomidorki cherry, pokrojone ogórki kiszone, poszatkowane chilli, falafele, polewamy jogurtem i posypujemy kolendrą. Smacznego!