Węgierska zupa na jesienne dni
Kto po powrocie do domu, nie marzy o gorącym posiłku? Zupa, rozgrzeje i pobudzi układ trawienny, a dzięki błonnikowi zawartemu w warzywach da poczucie sytości na dłużej.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Pod koniec wsyp kminek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmaż.
2. Wołowinę pokrój w grubą kostkę. Podsmaż na oleju, aż się zrumieni, mieszając podlewaj bulionem. Następnie wlej tyle bulionu, aby mięso było ledwie zakryte. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy wołowina będzie miękka, dodaj pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, posiekaną paprykę, obrane ze skórki pomidory i seler naciowy. Wlej resztę bulionu i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.
3. Z zupy wyjmij seler naciowy. Dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut.
Zobacz także: