Węgierski gulasz
Do gulaszu możesz dodać ziemniaki, będzie bardziej syty.
Składniki
- 40 dag łopatki wieprzowej bez kości
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka posiekanych pomidorów
- 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka chili
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 l bulionu warzywnego
- liść laurowy
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka kminku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 3 łyżki smalcu
Przygotowanie
Drobno posiekaj cebulę i czosnek. l W dużym rondlu rozgrzej smalec i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Zestaw na minutę z ognia. Posyp chili i słodką papryką, dokładnie wymieszaj i postaw na kuchence. l Łopatkę pokrój w kostkę (ok. 2 cm) i wymieszaj z mąką. Przełóż do rondla z cebulą i podsmażaj aż się zrumieni.
Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę. Paprykę oczyść i pokrój w paski. Dodaj marchewkę do rondla. Smaż na małym ogniu 15-20 minut. Dodaj pomidory razem z sokiem, bulion oraz wszystkie przyprawy. Gotuj ok. 1,5 godziny, 10 min przed końcem gotowania dodaj pokrojoną paprykę.
Węgrzy podają gulasz z kluseczkami przypominającymi polskie zacierki. Przygotowuje się je z mąki, jajka i wody, ciasto o konsystencji jak na pierogi (wtedy odrywany małe kawałki i wrzucamy do gotującego się gulaszu). Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Zobacz także: