Wellington, czyli stek w cieście francuskim

Kolacja na wyjątkową okazję? Idealnym pomysłem jest Beef Wellington, czyli stek wołowy w cieście francuskim. Nie jest to danie najłatwiejsza w przygotowaniu, ale efekt jest oszałamiający!

Wellington, czyli stek w cieście francuskim
Wellington, czyli stek w cieście francuskim Polsat
Wellington, czyli stek w cieście francuskim (Ipla/Polsat)

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 stek z polędwicy wołowej ok. 200 g
  • 200 g pieczarek
  • 2 garści szpinaku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pieczarki po oczyszczeniu ścieramy na tarce, wrzucamy na suchą patelnie i odparowujemy je do uzyskania sypkiej, suchej masy. Blanszujemy szpinak.

Obsmażamy stek z każdej strony przez około 1 minutę, do zarumienienia. Odkładamy do wystygnięcia. Stek obsmarowujemy musztardą, dodajemy wysuszone pieczarki, obkładamy szpinakiem i zawijamy w ciasto. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut do uzyskania 58 stopni w środku steka. Smacznego!

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas