Widelec w dłoń! Makaronową ucztę z marką WINIARY czas zacząć
25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji marka WINIARY podsuwa pomysły na makaronowe dania dla całej rodziny. Są one nie tylko pyszne i sycące, ale także bardzo proste w przygotowaniu. Dodatkowo możemy wybierać w wielu rodzajach: krótkie wstążki, grube penne, świderki, nitki czy muszle – na co tylko mamy ochotę. Ten włoski przysmak warto wpleść w codzienne menu, a marka WINIARY podpowiada, w jaki sposób przyrządzić dania, by smakowały wszystkim domownikom!
Większość z nas nie wyobraża sobie tygodnia bez makaronu. Wykorzystujemy go jako główny składnik potrawy, dodatek do drugiego dania czy treściwy element ulubionej zupy. Do tego mamy wybór naprawdę wielu rodzajów: krótkie, długie, nadziewane – wszystkie smakują wyśmienicie. Warto przyjrzeć się bliżej tym włoskim przysmakom,
a zbliża się ku temu doskonała okazja, bo już 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu! Właśnie dlatego marka WINIARY podsuwa pomysły na apetyczne
i szybkie w wykonaniu dania z makaronem i sosem w roli głównej.
Świętowanie Dnia Makaronu proponujemy zacząć od wykwintnego tagliatelle z łososiem
i pieczarkami. To eleganckie danie będzie smakować najlepiej z Sosem serowo-pieczarkowym Italia WINIARY. Zawartość Sosu rozprowadzamy w 200 ml zimnej wody, naczynie stawiamy na ogniu i mieszamy do chwili zagotowania. Gotujemy przez
2 minuty, często mieszając, po czym odstawiamy z ognia, dodajemy 50 ml śmietanki
i dokładnie wszystko mieszamy. Szalotkę siekamy w drobną kostkę, filet z łososia
w cienkie paski, a pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy łososia i pieczarki, a następnie kropimy białym winem. Pod koniec smażenia do potrawy wrzucamy pokrojone w mniejsze kawałki plastry łososia wędzonego, a całość doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy przygotowany wcześniej Sos serowo-pieczarkowy Italia WINIARY, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Makaron gotujemy na półtwardo we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Tuż przed podaniem do sosu serowo-łososiowego dodajemy pokrojony koperek i ugotowany makaron. Przygotowane
w ten sposób danie przekładamy na talerz, posypujemy startym serem i… gotowe. Wystarczy tylko zaprosić rodzinę lub znajomych do stołu i wspólnie obchodzić Światowy Dzień Makaronu!
Święto najpopularniejszego włoskiego specjału warto uczcić także typowym daniem pochodzącym prosto z Italii. Wypróbujmy zatem pyszne spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem, które na pewno pokocha cała rodzina! Dzięki WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti Carbonara przyrządzenie takiego posiłku okaże się czystą przyjemnością. Na początek przesmażamy ok. 10 dag boczku z dodatkiem jednego ząbka czosnku. WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti Carbonara mieszamy z 250 ml śmietanki, po czym wlewamy do boczku i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 minuty, co chwilę mieszając. Na koniec gotowania dodajemy liście szpinaku pokrojone w bardzo szerokie paski lub rukolę. Do tak przygotowanego gorącego sosu dodajemy ugotowany makaron spaghetti, a następnie przekładamy na głęboki talerz. Całość możemy udekorować liśćmi rukoli. Ten smakowity posiłek z pewnością zaczniemy przyrządzać znacznie częściej niż tylko podczas Światowego Dnia Makaronu!
Jeśli lubimy ostrą kuchnię, możemy zdecydować się makaronową kolację o naprawdę wyrazistym smaku. Przygotujmy pikantne penne arrabiata na sposób marki WINIARY! Ta pomidorowa potrawa z cebulą i papryczkami chilli oraz smakowitym Sosem Neapolitańskim Italia WINIARY przeniesie nas w kulinarną podróż do Włoch – prawdziwego królestwa makaronów. Pomidory myjemy i kroimy w cienkie cząstki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Z papryczek chilli usuwamy pestki i kroimy warzywo
w niewielkie plasterki. Na patelni smażymy cebulę, do której następnie dodajemy pomidory. W międzyczasie w osobnym naczyniu gotujemy makaron na półtwardo. Zwartość opakowania Sosu Neapolitańskiego Italia WINIARY rozprowadzamy w 300 ml zimnej wody i gotujemy przez 5 minut, często mieszając. Przygotowany sos łączymy
z przesmażonymi pomidorami i papryczką chilli oraz pokrojoną w paski świeżą bazylią. Do sosu dodajemy gorący makaron. Całość przekładamy na talerze i ozdabiamy listkami bazylii. Takie pikantne danie z pewnością będzie idealnym zwieńczeniem tego jedynego dnia w roku, w którym na naszych stołach nie może zabraknąć włoskiej, makaronowej potrawy!
Więcej pomysłów na pyszne posiłki z wykorzystaniem przysmaku prosto z Italii znajdziemy na stronie www.winiary.pl.