Wieczór we dwoje
Na wieczór z bliską osobą przygotuj proste dania w wyszukanej wersji.
Składniki na 2 porcje: 50 dag ziemniaków, 8 dag groszku cukrowego, 1,5 dag margaryny, 2 dag mąki, pieprz, 200 ml bulionu, 125 ml śmietany 12 %, sól, gałka muszkatołowa, 6 pomidorków koktajlowych, 3 plastry polędwicy łososiowej, trybula, tłuszcz do formy
1. Ziemniaki wyszorować. Gotować w mundurkach 20 minut w posolonej wodzie. Strączki groszku cukrowego oczyścić. Wrzucić na posolony wrzątek i gotować 3 minuty. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć. Na patelni rozgrzać margarynę. Oprószyć mąką, zasmażyć. Dolać bulion oraz śmietanę. Mieszając gotować 3 minuty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki odcedzić, przestudzić polewając zimną wodą, obrać z łupinek.
2. Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Ułożyć w niej ziemniaki, groszek i pomidorki. Pomiędzy warzywa powtykać kawałki polędwicy łososiowej. Zalać sosem beszamelowym. Zapiekać w temp. 250°C, aż wierzch ładnie się zrumieni. Udekorować listkami trybuli.
Składniki na 2 porcje: 15 dag makaronu kokardki, sól, pół cebuli, 1 ząbek czosnku, 5 dag gotowanej szynki w plasterkach, 1 dag masła, 1 łyżeczka mąki, 250 ml bulionu warzywnego (z kostki), 5 dag zielonego groszku, 10 dag topionego serka ziołowego, pieprz, szczypiorek
1. Makaron wrzucić na posolony wrzątek. Zamieszać, poczekać, aż woda ponownie zawrze. Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 8 minut. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Plasterki szynki pociąć w wąskie paski.
2. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę, czosnek i szynkę. Oprószyć mąką i zalać bulionem. Dodać groszek i gotować razem kilka minut. Dołożyć serek i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Sos serowy przyprawić. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem. Danie posypać szczypiorkiem.
Składniki na 2 porcje: pół cytryny, 2 gruszki, 2 goździki, 200 ml czerwonego półwytrawnego wina, 7 dag cukru, 1 laska cynamonu, 40 dag twarogu, 10 dag mascarpone, 50 ml białego wina deserowego, 1 cukier waniliowy, 8 dag biszkoptów
1. Połówkę cytryny obrać ze skórki, wycisnąć sok. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć środki z pestkami. W garnku zagotować półwytrawne czerwone wino z dodatkiem 2 dag cukru, goździków, cynamonu oraz soku i skórki cytrynowej. Włożyć połówki gruszek i gotować 10 minut. Następnie gruszki zdjąć z ognia, wystudzić w winie.
2. Przygotować krem: mascarpone utrzeć z twarogiem na gładko. Dodać 40 ml wina deserowego oraz 5 dag cukru i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać.
3. Biszkopty połamać na duże kawałki. Ciastka skropić resztą deserowego wina. Przygotowany krem nałożyć do 2 szklaneczek albo dużych pucharków. W masę powtykać kawałki ciastek. Zimne gruszki ostrożnie wyjąć z wina, dobrze odsączyć. Włożyć do szklaneczek z kremem. Przed podaniem deser mocno schłodzić.
Życie na gorąco 27/2011