Reklama

Wielka księga smaków: burak

Znany od czasów starożytnych, dziś przeżywa prawdziwy renesans. A wszystko to za sprawą jego leczniczych właściwości.

To rubinowe warzywo ma w sobie wielki potencjał. Jego delikatny, słodki smak sprawdza się w sałatkach, zapiekankach i innych daniach. Można je piec, gotować, kisić.

Nie doceniamy zalet buraków. Tymczasem dzięki występującym w nich barwnikom antocyjanom, mamy lepszą odporność i wolniej się starzejemy. Mimo że nie są one bogatym źródłem żelaza, to stanowią wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiegają anemii, oczyszczają krew, wspomagają układ krwionośny.

Dobre remedium

Z uwagi na swój skład chemiczny warzywo to jest bardzo silnie zasadotwórcze. Dlatego dla osób jedzących dużo mięsa, ciasta czy pieczywa (działających kwasotwórczo) wręcz konieczne jest spożywanie buraków pod różną postacią. Wszystko po to, aby doprowadzić w organizmie do równowagi kwasowo-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia. Przygotowując buraki do spożycia, warto pamiętać, że nie tracą one swych cennych właściwości w procesie gotowania.

Reklama

Z kim mu po drodze?

Gotowany burak lubi towarzystwo innych warzyw. Wyśmienicie smakuje pokrojony w kostkę z cebulą, ziemniakami i szczypiorkiem. W innej wersji z batatami i wędzoną makrelą, rukolą, fetą i orzechami czy też z jabłkami oraz serem gorgonzola.

Szybka tarta

Wyłóż blachę kruchym ciastem i podpiecz w temperaturze 190°C przez 15 minut. Wyjmij ciasto z pieca, posmaruj oliwą z oliwek i wyłóż na nie pokrojone w cienkie plasterki gotowane buraki. Wszystko posyp piórkami czerwonej cebuli, skrop octem balsamicznym, posyp czarnym pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu rozłóż kawałki sera koziego. Tarta jest gotowa, kiedy ser się roztopi, a brzegi placka zarumienią.

Walory zdrowotne buraka

Oprócz witamin C i B1, znajdziesz w nim wiele makro- i mikroelementów. Jest skarbnicą wapnia, magnezu, sodu, potasu, zawiera też dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów. Z kolei picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, gdyż ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu z organizmu kwasu moczowego. Pobudza też krążenie i usprawnia przemianę materii.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy