Wielka księga smaków: Koper włoski
Inaczej fenkuł, jest krewniakiem selera. Ma anyżkowy posmak, ale traci go w ciepłych daniach. W kuchni używane są wszystkie jego części.
Dzięki swojemu składowi wspomaga układ odpornościowy, neutralizuje wolne rodniki, obniża też ciśnienie krwi. Jego atutem jest niska zawartość kaloryczna.
Rośnie dziko w rejonie Morza Śródziemnego, a uprawiany jest głównie w Australii, Nowej Zelandii i Ameryce Południowej. Polubi go każdy, kto chętnie eksperymentuje w kuchni, bo można z nim zrobić prawie wszystko: jeść na surowo, smażyć, gotować, dusić, grillować, a nawet podawać w formie konfitury.
Średniej wielkości fenkuł pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas oraz witaminę B. Jest cennym źródłem błonnika i kwasu foliowego. Olejki lotne, które nadają mu charakterystyczny anyżkowy posmak, korzystnie działają na układ trawienny i nerwowy.
Gałązki, które przypominają zwykły koperek, możesz wykorzystać do dekoracji dania, a łodygi do wzbogacenia smaku różnych zup. Koper ten jest też wyśmienitym dodatkiem do różnych sałatek i makaronów. Wcześniej wystarczy podsmażyć go na oliwie z czosnkiem. W tej wersji świetnie smakuje nawet solo.
Ulubiony makaron ugotuj al dente. Zeszklij na maśle klarowanym pokrojoną cebulę. Wlej 3 łyżki białego wina i gotuj 2 minuty. Dodaj pokrojony na cienkie plasterki fenkuł, dopraw solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Smaż 5 minut, aż warzywo zmięknie, będzie szkliste i skarmelizowane. Zawartość patelni przesuń na bok, a w wolne miejsce włóż krewetki i smaż je minutę, obracając. Wymieszaj z fenkułem i smaż 2 minuty. Dodaj pokrojony ser camembert, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj i odstaw z ognia. Połącz z makaronem.
Koper włoski to przede wszystkim stały bywalec aptek i sklepów zielarskich, gdzie można go kupić w postaci saszetek do zaparzania lub syropów na kaszel i przeziębienie. Jest też częstym dodatkiem do niemowlęcych herbatek, które pomagają na kolki. Dodatkowo, cieszy się także opinią afrodyzjaku.
Przy jego zakupie należy pamiętać, aby wybierać okazy, które mają twardą, jasną bulwę, zielone pędy i charakterystyczny aromat anyżu. Możesz go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.