Wielka majówka
Wiosną i latem dużo wolnego czasu spędzamy na łonie natury. Warto przygotować pyszne potrawy i przekąski, które umilą nam te chwile.
Składniki na 5-6 sztuk: 1 duża pierś z kurczaka, 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (25 dag), 2 strąki żółtej papryki, 3-4 cebule, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju.
Mięso umyj, osusz i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Do kubeczka wsyp mieloną paprykę, pieprz kajeński, zioła prowansalskie, dodaj miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz olej, wy-mieszaj. Do miski włóż kawałki kurczaka, zalej marynatą i starannie wymieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były nią pokryte. Przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cebule pokrój w grube plastry lub ćwiartki. Na patyczki nadziewaj naprzemiennie kawałki kurczaka, pomidorki, cebulę oraz paprykę. Piecz na średnio rozgrzanym grillu 10-15 minut, od czasu do czasu obracając, aby szaszłyki równomiernie opiekły się ze wszystkich stron,oraz smarując pozostałą marynatą.
Składniki na 6-8 porcji: 1 kg żeberek wieprzowych, 3 łyżki musztardy, 4 łyżki miodu, 4 łyżki octu winnego, 2 łyżeczki sosu sojowego, 4-5 ząbków czosnku, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki.
Do miseczki wlej olej, ocet winny oraz sos sojowy. Dodaj musztardę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą posmaruj mięso. Od-staw do lodówki na ok. 2 godziny. Piecz na rozgrzanym grillu 30-45 minut, co jakiś czas odwracając i smarując resztą marynaty.
Składniki na 4-5 porcji: 1 opakowanie rukoli, 20 dag grillowanej lub gotowanej piersi z kurczaka, 1 pomarańcza, 1 mała cebula, 1-2 łyżki oliwy, sól.
Pierś z kurczaka pokrój w paski a cebulę w talarki. Do miski włóż umytą rukolę, dodaj mięso, cebulę oraz cząstki pomarańczy. Posól do smaku, skrop oliwą, wymieszaj.
Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie, 15 dag niewędzonego oscypka, 2 łyżki oleju, 1 cytryna
Cukinie umyj i osusz. Nie obierając ze skórki pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Ser pokrój w grube słupki. Z cytryny wyciśnij sok. Do kubeczka wlej olej, dodaj sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. Do miski włóż plastry cukinii i ser, zalej marynatą, wymieszaj. Włóż do lodówki na ok. 30 min.
Plastry cukinii wyjmij z marynaty, zwiń w rulonik. Na patyczki nadziewaj naprzemiennie cukinię i kawałki sera. Ułóż na grillu, piecz 8-10 minut, w p-łowie odwróć na drugą stronę i posmaruj pozostałą marynatą.
Składniki na 5-6 sztuk: 60 dag schabu, 2 łyżki kefiru lub jogurtu, 2 łyżeczki ostrej musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki tymianku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju.
Do miseczki wlej kefir lub jogurt, dodaj musztardę, miód, sól, mieloną paprykę, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i starannie wymieszaj. Mięso starannie umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Przełóż do miski z marynatą, dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na min. 12 godzin.
Kawałki mięsa nadziej na patyczki.
Posmaruj olejem. Opiekaj na rozgrzanym grillu 15-20 minut.