Wieprzowina słodko-kwaśna
1. Mięso pokrój w paski, prósz solą oraz pieprzem. Wlej 1 łyżkę sosu sojowego oraz wino, wymieszaj. Odstaw na ok. 30 min. Następnie mięso obtocz w mące ziemniaczanej (6 łyżek), rozmąconym jajku i ponownie w mące. Obsmaż na rumiano. Przełóż do miseczki, przykryj.
2. Obraną marchew pokrój w słupki. Cebulę pokrój w piórka, a papryki i ananasy w kostkę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż 3-4 min. Dodaj imbir, ocet winny pozostały sos sojowy, miód oraz ananasy. Smaż 3-4 min. Do ½ szklanki soku z ananasów dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Wlej na patelnię. Podgrzewaj, aż całość zgęstnieje. Wrzuć mięso i jeszcze chwilę podgrzewaj.