Wieprzowina słodko-kwaśna
Składniki
- 400 g mięsa wieprzowego
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- po ½ strąka czerwonej i zielonej papryki
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 4-5 plastrów ananasa
- olej, sól, pieprz
1. Mięso pokrój w paski, prósz solą oraz pieprzem. Wlej 1 łyżkę sosu sojowego oraz wino, wymieszaj. Odstaw na ok. 30 min. Następnie mięso obtocz w mące ziemniaczanej (6 łyżek), rozmąconym jajku i ponownie w mące. Obsmaż na rumiano. Przełóż do miseczki, przykryj.
2. Obraną marchew pokrój w słupki. Cebulę pokrój w piórka, a papryki i ananasy w kostkę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż 3-4 min. Dodaj imbir, ocet winny pozostały sos sojowy, miód oraz ananasy. Smaż 3-4 min. Do ½ szklanki soku z ananasów dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Wlej na patelnię. Podgrzewaj, aż całość zgęstnieje. Wrzuć mięso i jeszcze chwilę podgrzewaj.