Wietnamski rosół
Wołowina ma opinię mięsa trudnego, ale warto się pomęczyć. Efekt będzie pyszny!

Składniki
- 40 dag mięsa wołowego
- 1 marchew
- 3 cebule
- 20 dag świeżego szpinaku
- 10 dag groszku cukrowego
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1/2 opak. cienkiego makaronu ryżowego
- 1/2 główki czosnku
- 1/2 pęczka kolendry
- 4 łyżki oleju
- kawałek świeżego imbiru (2 cm)
- 2 papryczki chili
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki sosu teriyaki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso zalać 1 litrem osolonej wody, włożyć marchew, cebulę i czosnek, gotować 45 minut. Warzywa wyjąć, wołowinę gotować na małym ogniu 3 godz., miękką wyjąć, wystudzić.
2. Do wywaru dodać sos sojowy, starty imbir, doprawić.
3. Wołowinę pokroić w paski, zanurzyć w sosie teriyaki na 10 minut. Następnie smażyć 5 minut na 2 łyżkach oleju.
4. Na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej, wrzucić szpinak, groszek, kapustę, smażyć 3 min, posolić, gdy zmiękną. Dodać pokrojoną papryczkę chili.
5. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gorącego bulionu dodać mięso, szpinak i makaron, na wierzchu ułożyć listki kolendry.
Zobacz także: