Wietnamski rosół
Wołowina ma opinię mięsa trudnego, ale warto się pomęczyć. Efekt będzie pyszny!
Sposób przygotowania:
1. Mięso zalać 1 litrem osolonej wody, włożyć marchew, cebulę i czosnek, gotować 45 minut. Warzywa wyjąć, wołowinę gotować na małym ogniu 3 godz., miękką wyjąć, wystudzić.
2. Do wywaru dodać sos sojowy, starty imbir, doprawić.
3. Wołowinę pokroić w paski, zanurzyć w sosie teriyaki na 10 minut. Następnie smażyć 5 minut na 2 łyżkach oleju.
4. Na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej, wrzucić szpinak, groszek, kapustę, smażyć 3 min, posolić, gdy zmiękną. Dodać pokrojoną papryczkę chili.
5. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gorącego bulionu dodać mięso, szpinak i makaron, na wierzchu ułożyć listki kolendry.
Zobacz także: