Reklama

Reklama

Wigilia według koła gospodyń wiejskich. Jedna dokładka to mało!

Buchty z nadzieniem, kapusta z grochem i pęczakiem, kruche ciasteczka, a może pierogi z moczonymi w śliwowicy śliwkami i orzechami? Brzmi kusząco? A jakże! W te święta warto wybrać się w sentymentalną podróż w czasie i przyrządzić dania, jakie przed laty serwowały nasze babcie. Oto sprawdzone przepisy Koła Gospodyń Wiejskich z Łącka. Tegoroczna wigilia przejdzie z nimi do historii.

W Łącku do kolacji wigilijnej zasiadają wraz z pierwszą gwiazdką. - W wielu domach faktycznie, zgodnie z tradycją na świątecznym stole ląduje 12 dań. Przygotowujemy te potrawy, które domownicy lubią. Robimy na przykład okrągły, cukrowy groszek z wędzonymi, lokalnymi śliwkami. Komponują się rewelacyjnie. To świetna, słodka propozycja - tłumaczy Magdalena Jagieła, członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Łącku.

Ile domów tyle wigilijnych tradycji. Jedni nie wyobrażają sobie świątecznej kolacji bez barszczu z uszkami czy pierogów z grzybami, podczas gdy inni zacierają ręce na kluski z makiem albo rybę po grecku. Święta Bożego Narodzenia są prawdziwym, kulinarnym wydarzeniem. W Łącku na wigilijnym stole pojawia się między innymi kapusta z grochem i pęczakiem czy pierogi ze śliwkami, moczonymi uprzednio w śliwowicy. To powrót do tradycji.

Reklama

Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich podzieliły się z nami swoimi przepisami. Oto, jak zaskoczyć domowników w święta. Na widok tych dań ślinka sama cieknie!

Buchta z nadzieniem

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 6 dag drożdży,
  • 150 g masła,
  • 6 jajek,
  • mleko (ile zabierze ciasto),
  • 250 dag marmolady/powidła/kakao z cukrem i tłuszczem,
  • 20 g cukru,
  • sól do smaku.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 3 łyżkami mleka i 1 łyżką mąki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu do rozczynu dodać mąkę, jajka roztrzepane z cukrem, szczyptę soli oraz mleko (tyle, aby ciasto nie było lepiące). Wyrobić tak, aby odchodziło od ręki, a pod koniec dodać roztopione masło i połączyć je z ciastem. Następnie ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na porcje (ok. 3), które należy rozwałkować na grubość 1 cm w formie prostokąta, nałożyć nadzienie (marmolada, powidło lub kakao z cukrem i tłuszczem) i zwinąć rolady. Piec przez ok. 45 minut w temperaturze 160-180 st. C.

Kapusta z grochem i pęcokiem

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 szklanka grochu,
  • 1 szklanka fasoli,
  • 1,5 szklanki pęczaku,
  • kości na wywar,
  • sól do smaku.

Groch, fasolę i pęczak namoczyć, a następnie oddzielnie gotować. Kapustę poszatkować i gotować w wywarze z kości do miękkości. Pod koniec połączyć fasolę, groch i pęczak, a gdy będą miękkie dodać do kapusty i gotować razem, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • gorąca woda,
  • sól.

FARSZ

  • 30 dag kiszonej kapusty,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarnka czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz czarny.

Przygotować farsz. Grzyby umyć, zalać 2 szklankami wody, pozostawić na 1 godz. Ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić, wywar zachować, grzyby wystudzić. Kapustę posiekać, zalać ½ szklanki wywaru z grzybów, dodać przyprawy, dusić ok. 30 minut na małym ogniu. Pieprz i liść laurowy usunąć. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju, wrzucić posiekane grzyby, podsmażyć, połączyć z kapustą. Dusić, aż woda odparuje. Farsz wystudzić, wymieszać z posiekanym jakiem, doprawić solą i pieprzem.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Zrobić pośrodku zagłębienie, wlać porcjami mniej więcej ¾ szklanki gorącej wody, zagniatając miękki i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką.

Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozwałkować je. Na placuszki nakładać farsz, starannie zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać partiami do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotować ok. 2 min. Podawać okraszone podsmażoną cebulą.

Pierogi ze śliwkami moczonymi w śliwowicy i orzechami

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • woda,
  • ¼ szklanki oleju,
  • 1 jajko.
  • FARSZ
  • 200 gram suszonych śliwek bez pestek,
  • 100 ml śliwowicy,
  • 200 ml wody,
  • 50 gram orzechów,
  • 2/3 łyżki miodu.

Przygotować farsz. Namoczone w śliwowicy (lub opcjonalnie w spirytusie) śliwki pokroić na kawałki, połączyć z posiekanymi orzechami i miodem. Na patelni roztopić masło, na które kolejno wyłożyć przygotowaną masę ze śliwek i orzechów. Dokładnie połączyć.

Zarobić ciasto na pierogi. Wykrawać krążki i nadziewać je przygotowanym farszem, mocno sklejając. Wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Gotowe pierożki polać masełkiem z dodatkiem orzeszków i miodu.

Kruche ciastka

Składniki:

  • 1,20 kg mąki,
  • 40 dkg tłuszczu (pół na pół masło i smalec),
  • 2 szklanki drobnego cukru, może być cukier puder,
  • 3 całe jajka,
  • 4 żółtka,
  • 1 proszek do pieczenia,
  • 2 cukry waniliowe,
  • śmietana.

Tłuszcz, najlepiej schłodzony, siekamy, dodajemy cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i pozostałe składniki. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Śmietany tyle ile potrzeba, żeby wyrobić ciasto,  które będzie jednolite i nie będzie kleić się do rąk.

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm, wykrawamy dowolne kształty, wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 st. C na złoty kolor przez około 20 min.

Ciastka są nie tylko pyszne, ale również nadają się do dłuższego przechowywania. Wystarczy zamknąć je w szczelnym pojemniku i cieszyć się ich smakiem przez długi czas. 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy