Reklama

Winne ciasto czekoladowe

Masz ochotę na prawdziwą ucztę deserową? Zapnij pasy i przygotuj się na coś wyjątkowego- ciasto z winnym akcentem w lukrze według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • ⅓ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • garść rodzynków
  • garść orzechów włoskich

Składniki na lukier

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka czerwonego wina wytrawnego
  • cukier puder

Przepis pochodzi z 313. odcinka programu "Ewa gotuje".   

Sposób przygotowania:

Rodzynki namoczyć w winie. Gdy spęcznieją, przelać przez sito i uzupełnić trunkiem - tak, by łącznie było ½ szklanki. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wybić jajko i ucierać dalej. Dosypać mąkę przesianą z sodą i kakao. Posolić. Wlać wino i zmiksować. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dolać trochę wina. Wsypać namoczone rodzynki oraz posiekane orzechy. Wymieszać. Przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, 25 cm x 12 cm).Piec przez ok. 45 minut w temp. 170 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu udekorować lukrem (do moździerza wlać sok z cytryny oraz wino, wsypać cukier puder i dobrze utrzeć).

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy