Winne ciasto czekoladowe
Masz ochotę na prawdziwą ucztę deserową? Zapnij pasy i przygotuj się na coś wyjątkowego- ciasto z winnym akcentem w lukrze według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki
- 100 g masła
- ½ szklanki cukru lub ksylitolu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- ⅓ szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego
- garść rodzynków
- garść orzechów włoskich
na lukier
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka czerwonego wina wytrawnego
- cukier puder
Przepis pochodzi z 313. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Rodzynki namoczyć w winie. Gdy spęcznieją, przelać przez sito i uzupełnić trunkiem - tak, by łącznie było ½ szklanki. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wybić jajko i ucierać dalej. Dosypać mąkę przesianą z sodą i kakao. Posolić. Wlać wino i zmiksować. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dolać trochę wina. Wsypać namoczone rodzynki oraz posiekane orzechy. Wymieszać. Przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, 25 cm x 12 cm).Piec przez ok. 45 minut w temp. 170 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu udekorować lukrem (do moździerza wlać sok z cytryny oraz wino, wsypać cukier puder i dobrze utrzeć).