Wiosenna rolada
Podczas pieczenia mięso podlewaj bulionem, winem, a potem powstałym sosem. Jeśli jest chude, przed włożeniem do piekarnika obłóż je plastrami boczku, a nie będzie suche.
1. Mięso rozbić na duży prostokąt, obsypać z obu stron solą i pieprzem, z wierzchu posmarować musztardą.
2. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, zioła umyć, osuszyć, posiekać. Wszystko przełożyć do miski, dodać żółtko, starty ser i dobrze wymieszać. Ziołową masę rozłożyć na mięsie posmarowanym musztardą, ścisło zawinąć, spiąć szpikulcami. Obsmażać na 2 łyżkach oleju przez 20 min. Wstawić do piekarnika, piec 70 minut w temp. 200°C.
3. Włoszczyznę oczyścić, pokroić w kawałki, obsmażyć na maśle, zalać 3/4 l bulionu i winem, gotować do miękkości, zmiksować na gładki sos. Dodać śmietanę, doprawić.
4. Brukselkę i pokrojoną w dużą kostkę dynię gotować 10-15 minut w wodzie z dodatkiem szklanki bulionu, odcedzić, dodać pozostałe masło, doprawić gałką i solą, zasmażyć.
5. Roladę pokroić, obłożyć na półmisku brukselką i dynią, sos podać osobno.