Reklama

Reklama

Wiśniowe sushi

Słodka alternatywa japońskiego przysmaku.

Czas przygotowania: 150 minut.

Składniki:

Ryż:
- 300 ml mleka 3,2 proc.
- 100 ml śmietanki UHT 30 proc.
- 170 g ryżu jaśminowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wiśnie:
- 160 g wiśni z kompotu
- 50 ml kompotu
- 30 g cukru trzcinowego
- 20 ml wody
- 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
- obrany i starty korzeń imbiru

Żelka czekoladowa:
- 50 ml śmietanki UHT 30 proc.
- 50 ml wody
- 20 g kakao
- 4 g żelatyny + 20 ml wody

Ryż

Mleko, śmietankę i cukier wanilinowy zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy około 12 minut. Zostawiamy pod przykryciem do wystudzenia.

Reklama

Wiśnie

Wiśnie z kompotem i cukrem trzcinowym zagotowujemy.

Z wody i mączki ziemniaczanej tworzymy zawiesinę, którą następnie dodajemy do gotujących się wiśni, energicznie mieszamy, tak aby nie powstały grudki (jak przy gotowaniu kisielu).

Na samym końcu do smaku dodajemy starty imbir. Odstawiamy do wystudzenia.

Żelka czekoladowa

Żelatynę moczymy w wodzie, śmietankę, wodę i kakao zagotowujemy i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Zestawiamy garnek z palnika.

Następnie dodajemy namoczoną żelatynę, a po rozpuszczeniu żelatyny całość przelewamy przez drobne sito.

Przestudzoną żelkę rozlewamy na arkuszu papieru do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce. Jeszcze ciepły ryż rozsmarowujemy (w formie prostokąta) mniej więcej na 1,5 cm grubości na blacie wyłożonym folią spożywczą (folia powinna być większa od warstwy ryżu).

W połowie szerokości warstwy rozsmarowanego ryżu nakładamy pasek wiśni (przez całą długość). Za pomocą folii spożywczej składamy warstwę ryżu na pół wzdłuż dłuższego boku (tak aby wiśnie znalazły się centralnie na środku).

Następnie skręcamy końce folii spożywczej, tak jak robimy to z papierkami cukierków (jak najciaśniej, możemy nakłuć folię, aby pozbyć się powietrza), formując wałek. Odstawiamy do lodówki mniej więcej na 2 godziny.

Na brzegu wcześniej przygotowanej i już zastygłej żelki czekoladowej kładziemy schłodzony, wyjęty z folii ryżowy wałek.

Ryż ściśle owijamy żelką czekoladową, usuwamy papier i kroimy na mniejsze części.

Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" autorstwa mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego. Książkę można zdobyć w promocji, robiąc zakupy w Lidlu.


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy