Witaminowa uczta
Owoce cytrusowe są niskokaloryczne, pyszne i bardzo zdrowe. Z pomarańczy, grejpfrutów czy mandarynek można przygotować wspaniały obiad! czy ciast.
Zjadając jeden owoc cytrusowy, pokrywamy dziennie zaporzebowanie organizmu na beta-karoten i wit. C. Dzięki temu zmniejszamy ryzyko zachorowania na grypę. Ekstrakt zawarty w miąższu i pestkach np. grejpfruta działa niszcząco na około 800 rodzajów bakterii i wirusów! Cytrusy, dzięki niewielkiej liczbie kalorii, doskonale nadają się do diet odchudzających i oczyszczających. Enzymy pomagają spalać tłuszcz. Kupując cytrusy wybieraj owoce zdrowe - twarde, ciężkie i o cienkiej skórce. Jej barwa nie decyduje o wartościach odżywczych! Owoce cytrusowe mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet do dwóch tygodni. Cytrusy najczęściej jadamy na surowo lub w postaci wyciśniętego z nich soku. Ale warto poeksperymentować i cytrusy np. upiec. Przygotowując tropikalny obiad, pamiętajmy, aby dodawać odrobinę tłuszczu (np. oliwy). To sprawi, że organizm łatwiej wchłonie substancje odżywcze zawarte w owocach.
Składniki (4 porcje):
- 2 pomarańcze
- 2 grejpfruty
- 2 mandarynki
- 40 ml oliwy
- 2 małe kopry włoskie
- 1 czerwona cebula
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- pęczek koperku
Przygotowanie
Obierz owoce i oczyść je z białych skórek. Pokrój w plastry. Czynność tę wykonuj nad miseczką, aby zebrać wyciekający sok. Umyj kopry, usuń szypułki i pokrój w małą kostkę. Obierz cebulę i pokrój w plastry. Wymieszaj plastry pomarańczy z cebulą i koprem. Połącz oliwę z sokiem z pomarańczy, rozmarynem, solą i pieprzem. Wlej do sałatki i zamieszaj. Posyp posiekanym koperkiem.
Czas przygotowania: 25 minut 180 kcal/1 porcja
Składniki (4 porcje):
- 2 filety z piersi kaczki (każdy po ok. 35-40 dag)
- 2 pomarańcze
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego czerwonego pieprzu
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- sól do smaku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 1 łyżka masła lub smalcu
Przygotowanie
Pomarańcze sparz, wytrzyj i z jednej wyciśnij sok. Filety z piersi kaczki umyj. Skórę natnij ostrym nożem na krzyż. Sól wymieszaj z suszonym rozmarynem i czerwonym pieprzem. Natrzyj mięso i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Smaż filety przez 5-7 min na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż skórka stanie się rumiana i chrupiąca. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Wlej sok z pomarańczy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez 15-20 min. Drugą pomarańczę pokrój w plastry. Ułoż na talerzach. Na pomarańczach ułóż pokrojone w ukośne plastry filety z kaczki. Posyp grubo posiekanym świeżym rozmarynem.
Czas przygotowania: 40 minut 370 kcal/1 porcja
Składniki (20 porcji):
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru kryształu
- łyżka mąki tortowej
- tarta skórka z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki dżemu porzeczkowego
- 3 pomarańcze
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- melisa lub mięta do dekoracji
Przygotowanie
Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj łyżkę cukru i ubij pianę. Żółtka ubij z drugą łyżką cukru. Połącz z pianą z białek. Dodaj mąkę z tartą skórką i sok z jednej pomarańczy. Ciasto wylej na blachę. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 st. C przez ok. 10 minut. Z ciasta wykrój kółeczka. Sklejaj je po dwa dżemem porzeczkowym. Ugotuj sok z 2 pomarańczy z łyżką cukru. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Polej torciki i ozdób.
Czas przygotowania: 65 minut 380 kcal/1 porcja
Składniki (2 porcje):
- 2 duże pomarańcze
- garść liści szałwii
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2-3 łyżki likieru pomarańczowego (niekoniecznie)
Przygotowanie
Pomarańcze starannie wyszoruj, polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Pokrój w małe cząstki. Likier utrzyj z imbirem, polej cząstki pomarańczy i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Owoce przełóż do żaroodpornego naczynia, obłóż szałwią i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Piecz 8-10 minut.
Czas przygotowania: 15 minut 90 kcal/1 porcja
Składniki (4 porcje):
- puszka pomidorów bez skórki
- łyżka oliwy
- łyżeczka skórki pomarańczowej
- sok z pomarańczy i cytryny
- 2-3 cm kawałek imbiru
- szklanka bulionu
- łyżka kolendry
Przygotowanie
Imbir obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Rozgrzej oliwę, wrzucić imbir i skórkę pomarańczową. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze i odstaw z ognia. Pomidory rozgnieć widelcem i razem z zalewą dodaj do zupy. Zagotuj. Wlej sok pomarańczowy i cytrynowy. Gotuj ok. 10 minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj. Dopraw do smaku. Gotową zupę rozlej do miseczek. Posyp posiekaną kolendrą.
Czas przygotowania: 30 minut 75 kcal/1 porcja
Jog