Wiwat karp!
Tradycyjny przysmak stołu wigilijnego przyrządzić można na wiele sposobów. Wypróbujcie nasze przepisy!
Składniki na 4 porcje: 800 g filetów z karpia, sok z 1/2 cytryny, 1 ząbek czosnku, 50 g masła, 100 g sera z niebieską pleśnią (Roquefort, lazur), 100 g posiekanych orzechów włoskich, 2-3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 200 g pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, mąka do obtoczenia, olej do smażenia
1. Karpia oczyścić, opłukać, suto skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawić na około dwie godziny w chłodne miejsce.
2. Czosnek obrać, rozetrzeć wraz z odrobiną soli. Rybę oprószyć solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść rybę, smażyć ją z obu stron. Usmażoną przełożyć na blachę (skórą do góry).
3. Do miski przełożyć masło, pokruszony ser pleśniowy, bułkę tartą, posiekane orzechy i natkę pietruszki. Składniki dokładnie z sobą wymieszać. Mieszanką przykryć karpia i obłożyć go pomidorkami koktajlowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać do przyrumienienia.
Składniki na 4 porcje: 150 g białego pieczywa tostowego, 100 ml mleka, 100 g suszonych śliwek, 100 g płatków migdałowych, 2 jajka, sól, szczypta cynamonu, 100 g masła, 1/2 karpia ze skórą (około 800 g), 1 białko, 1/2 cytryny do dekoracji
1. Pieczywo tostowe pokroić w kostkę, skropić mlekiem. Dodać pokrojone śliwki, uprażone na suchej patelni migdały (część odłożyć), jajka, sól, cynamon, wymieszać. Rybę opłukać, osuszyć, natrzeć solą. W brytfannie ułożyć warstwowo: farsz, kawałki masła, karpia (skórą do góry) i lekko docisnąć. Brytfannę z rybą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 30 minut.
2. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Wyjąć rybę z piekarnika, jej wierzch posmarować pianą z białek i posypać resztą migdałów. Wstawić do piekarnika, piec następne 10 minut - do przyrumienienia. Przed podaniem karpia udekorować plasterkami cytryny.
Życie na gorąco 50/2011