Włochy: Na szlaku smaku

Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese123RF/PICSEL

Spaghetti bolognese na ostro

Składniki

  • paczka makaronu spaghetti
  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 1 kg malinowych pomidorów
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • oliwa
  • sól, pieprz i chili
Szpinakowe gnocchi
Szpinakowe gnocchi 123RF/PICSEL

Gnocchi z parmezanem

Składniki

  • 25 dag sera ricotta
  • sól
  • szklanka mąki
  • pół szklanki startego parmezanu
  • 50 dag szpinaku
  • jajko
  • listki bazylii i 3 łyżki parmezanu do dekoracji
  • Sos: l 2 łyżki masła l 2 łyżki mąki
  • l 2 szklanki mleka l sól i pieprz

na sos

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól i pieprz
Lasagne
Lasagne123RF/PICSEL

Lasagne z kurczakiem

Składniki

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • bazylia
  • sos beszamelowy
  • cebula
  • 4 pomidory
  • pół szklanki białego wina
  • łyżka cukru
  • sól
  • opakowanie lasagne
  • olej
  • 30 dag grzybów marynowanych
  • 20 dag tartego parmezanu
  • łyżka masła
Naleśniki z labraksem i szpinakiem zapiekane w sosie beszamelowymStyl.pl
Frittata
Frittata123RF/PICSEL

Frittata z papryczką chili i pomidorami

Składniki

  • 20 dag bobu
  • garść koktajlowych pomidorków
  • 6 jajek
  • sól i pieprz
  • kilka listków świeżego oregano do dekoracji
  • papryczka chili
  • olej do smażenia
  • łyżka natki

Włoskie ravioli

Ravioli
Ravioli123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 30 dag mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • żółtko
  • łyżka masła
  • sól

na farsz

  • 15 dag szpinaku
  • 14 dag ricotty
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?