Włochy: Na szlaku smaku
Jedną z największych przyjemności podróży po Włoszech jest jedzenie. Świeże, aromatyczne i bez wątpienia pyszne potrawy spełnią wymagania nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Przygotowanie:
Do gotującej się wody wlej 2 łyżki oliwy i wsyp sól. Ugotuj makaron al dente, przelej zimną wodą i od razu podawaj na stół.
Na oliwie podsmaż mięso. Drobno posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz je ze skóry i pokrój.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj kawałki pomidorów i zioła prowansalskie. Przypraw solą, pieprzem i chili do smaku. Następnie duś pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie sos zmiksuj i dopraw. Dodaj mięso i wymieszaj. Podawaj z makaronem.
Przygotowanie:
Szpinak wrzuć do wrzątku i gotuj przez 3 minuty. Następnie odsącz, wystudź i drobno posiekaj.
W misce wymieszaj ricottę, starty parmezan, szpinak, jajko i sól. Dodaj mąkę, wymieszaj i zagnieć ciasto. Podziel je na 4 części. Z każdej utwórz cienki wałek i pokrój.
Kluseczki wrzuć na lekko osolony wrzątek i zagotuj.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i podsmaż. Wlej mleko i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sosem polej kluski. Przed podaniem posyp parmezanem i udekoruj bazylią.
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w paski i usmaż na oleju. W garnku rozgrzej łyżkę oleju i obsmaż na nim posiekaną cebulkę. Dodaj obrane ze skórki pomidory, bazylię, sól, cukier i wino. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
Brytfannę posmaruj masłem, a dno pokryj warstwą beszamelu. Połóż na nim ugotowane płaty lasagne, wyłóż mięso, grzyby i sos pomidorowy. Posyp niewielką ilością sera. Nakładaj kolejne warstwy, aż do zużycia wszystkich składników. Całość zalej resztą beszamelu i posyp serem. Piecz w temperaturze 160°C przez 50 minut.
Zobacz także:
Przygotowanie:
Papryczki chili umyj, oczyść z nasion i pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki przekrój na pół.
Jajka dokładnie roztrzep, dopraw solą oraz pieprzem. Do masy dodaj ugotowane papryczki chili oraz plasterki pomidorów. Całość wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Wlej przygotowane jajka z warzywami. Całość smaż chwilę na ogniu, po czym przełóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C (jeśli nie masz odpowiedniej patelni, frittatę zapiekaj przy otwartych drzwiczkach piekarnika, z rączką patelni wystawioną na zewnątrz).
Przed podaniem danie udekoruj listkami oregano. Podawaj na zimno lub na ciepło z sosem śmietanowo- czosnkowym. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Przygotowanie:
Masło rozpuść, dodaj posiekany czosnek i podsmaż. Wrzuć szpinak, ricottę i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Z podanych składników zagnieć ciasto i podziel na 2 części. Rozwałkuj. Na jednym placku wyłóż łyżkę farszu i przykryj drugim. Dociśnij palcami. Wytnij kwadraty wzdłuż dociśnięć. Pierogi zagotuj.
Zobacz także: