Włoska focaccia
Sprawdza się idealnie jako aromatyczna przystawka. Myślisz, że to trudne? Nic bardziej mylnego! Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się jak łatwa w przygotowaniu i pyszna jest domowa focaccia.
Składniki
- 450 g mąki pszennej typ 550
- 25 g świeżych drożdży
- ok. 300 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. W 100 ml wody rozpuszczamy drożdże i cukier i odstawiamy na 15 minut. Mąkę i sól mieszamy w misce. Dodajemy drożdże oraz resztę wody i wyrabiamy przez 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
2. Ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na płaski placek. Kładziemy na blasze wysmarowanej oliwą. Palcem robimy wgłębienia i umieszczamy w nich rozmaryn i po kapce oliwy. Pieczemy w 220°C ok. 20 minut.
Zobacz także: