Włoska frittata z batatami i groszkiem
Wrzuć obrane i pokrojone w ósemki bataty do osolonej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Odcedź. Obierz i posiekaj cebulę.
Umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę paprykę. Rozmroź zielony groszek. Na patelni o średnicy około 25 cm, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, paprykę i bataty. Po 5 minutach dodaj groszek.
Wbij do miski jajka, oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj trzepaczką. Na warzywach ułóż kawałeczki masła i wylej masę jajeczną. Smaż frittatę przez około 4 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią, aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała.
Posyp potrawę tartym parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Wyjmij, gdy wierzch się zarumieni. Potrawę pokrój w trójkąty. Umyj i osusz bazylię, oberwij listki i udekoruj nimi potrawę przed podaniem. Frittata smakuje zarówno na ciepło jak, i na zimno. Pyszna także z innymi serami i ziołami.
Zobacz także: