Reklama

Włoskie ravioli z serem ricotta i sosem grzybowym

Każdy kraj robi pierogi na swój sposób, ale zawsze są pyszne. Warto wypróbować przepis na domowe ravioli z pysznym, grzybowym sosem.

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oleju

Składniki na nadzienie

  • 40 dag sera ricotta
  • 30 dag szpinaku
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 2 jaja
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

Składniki na sos

  • 20 dag grzybów (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki masła
  • 1 kubek śmietany 22 proc.
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki, szałwia

Sposób przygotowania:

1. Szpinak dokładnie umyć, pokroić, udusić na oleju, wystudzić. W misce wymieszać pokruszoną ricottę, parmezan, 1 jajko, skórkę cytrynową. Dodać szpinak, sól, pieprz, gałkę. Składniki na ciasto wymieszać, dodać sól i 1/4 szklanki ciepłej wody. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić. 

2. Po 30 minutach ciasto cienko rozwałkować, pokroić na paski o szer. 4 cm. Posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Nakładać farsz na co drugim pasku, co 4 cm. Przykryć drugim paskiem, sklejać w miejscach, gdzie nie ma farszu, odciąć radełkiem, sprawdzić zlepienie. Gotować w osolonej wodzie, odcedzić, gdy wypłyną.

Reklama

3. Grzyby rozmrozić, oczyścić, pokroić. Włożyć na rozgrzany olej, smażyć 5 minut. Dodać posiekany czosnek, masło, doprawić solą i pieprzem, dusić na małym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wsypać 3/4 tartego parmezanu, wlać śmietanę, zagrzać. Wymieszać z ravioli. Podawać posypane resztą parmezanu, pokrojoną natką i listkami szałwii.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy