Włoskie ravioli z serem ricotta i sosem grzybowym
Każdy kraj robi pierogi na swój sposób, ale zawsze są pyszne. Warto wypróbować przepis na domowe ravioli z pysznym, grzybowym sosem.
Sposób przygotowania:
1. Szpinak dokładnie umyć, pokroić, udusić na oleju, wystudzić. W misce wymieszać pokruszoną ricottę, parmezan, 1 jajko, skórkę cytrynową. Dodać szpinak, sól, pieprz, gałkę. Składniki na ciasto wymieszać, dodać sól i 1/4 szklanki ciepłej wody. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić.
2. Po 30 minutach ciasto cienko rozwałkować, pokroić na paski o szer. 4 cm. Posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Nakładać farsz na co drugim pasku, co 4 cm. Przykryć drugim paskiem, sklejać w miejscach, gdzie nie ma farszu, odciąć radełkiem, sprawdzić zlepienie. Gotować w osolonej wodzie, odcedzić, gdy wypłyną.
3. Grzyby rozmrozić, oczyścić, pokroić. Włożyć na rozgrzany olej, smażyć 5 minut. Dodać posiekany czosnek, masło, doprawić solą i pieprzem, dusić na małym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wsypać 3/4 tartego parmezanu, wlać śmietanę, zagrzać. Wymieszać z ravioli. Podawać posypane resztą parmezanu, pokrojoną natką i listkami szałwii.
Zobacz także: