W prosty sposób możemy urozmaicić smak zwykłej mineralnej kilkoma dodatkami. Idealne to ogórek, limonka lub cytryna. Potrzebujemy: 1,5l niegazowanej wody mineralnej, dużego ogórka, limonki, miodu, kilku listków świeżej mięty. Ogórek kroimy na cienkie plasterki. Z limonki wyciskamy sok. Listki mięty lekko gnieciemy. Dodajemy do wody plastry ogórka, sok z limonki, miętę i doprawiamy do smaku miodem.
Wstawiamy wodę do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu usuwamy miętę. Możemy podawać z kostkami lodu. Ogórek jest dobrą bazą wody smakowej, bo świetnie orzeźwia. Ale ze składnikami warto eksperymentować, żeby znaleźć swój ulubiony smak wody. Na przykład zamiast limonki dodać plastry lub sok z cytryny. Zamiast miodu kawałki melona Kantalupa lub Miodowego, świeże owoce żurawiny czy gałązki rozmarynu.
32/2016 Świat i Ludzie