Reklama

Wołowina duszona w sosie chrzanowym

Tym daniem zachwycisz swoich gości.

Składniki na 4 porcje

  • 1 cebula
  • 50 dag marchewki
  • 1 kg wołowiny (np. z udźca)
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
  • sól
  • 50 dag młodych ziemniaków
  • 1 kalafior
  • 15 dag groszku cukrowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
  • trochę soku cytrynowego
  • mielony czarny pieprz
  • 3 gałązki natki pietruszki

1 Cebulę obrać, przekroić na pół. Obrać jedną marchewkę i pokroić na duże kawałki. Cebulę i marchew razem z mięsem włożyć do garnka. Dodać ziarna pieprzu. Zalać wodą, aby mięso było całkowicie przykryte. Zagotować. Posolić do smaku, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 75 minut.

2. Ziemniaki obrać, gotować ok. 15 minut w posolonej wodzie. Pozostałe marchewki obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na różyczki. Kalafior i marchewki gotować ok. 7 minut. Strączki groszku gotować ok. 3 minut w lekko posolonej wodzie. Wszystkie warzywa odcedzić na sitku. Zachować ok. 200 ml wywaru z gotowania warzyw.

Reklama

3. W garnku stopić masło. Oprószyć je mąką i zasmażyć, nie rumieniąc. Wlać oba wywary oraz śmietanę. Stale mieszając, gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić solą, pieprzem, tartym chrzanem i sokiem cytrynowym.

4. Warzywa z wywaru podgrzać w sosie. Ziemniaki odcedzić. Mięso wyjąć, pokroić w cienkie plastry. Polać sosem chrzanowym z warzywami. Podawać z ziemniakami. Gotowe danie udekorować natką pietruszki.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy