Reklama

Wołowina po burgundzku

To wyjątkowo odżywcze mięso. Najlepiej, jeśli pochodzi z gospodarstwa ekologicznego. Dobrze wykorzystana w kuchni konkretna część tuszy gwarantuje raj dla podniebienia!

Składniki

  • 800 g wołowiny, np. z łopatki
  • 100 g wędzonego boczku
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • 2 marchwie
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 8 szalotek
  • 100 g pieczarek
  • 250 ml bulionu wołowego
  • liść laurowy
  • tymianek
  • natka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Wyjmij na talerz. 

2. Dodaj łyżkę oleju i połowę masła. Mięso pokrój w dużą kostkę. Obtocz w mące i obsmaż. Przełóż na talerz. 

3. Na tłuszczu po mięsie podsmaż obraną i pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Wlej bulion i wino. Dodaj liść laurowy, posiekany tymianek i natkę. Przykryj naczynie i piecz w 170 stopniach C przez 2 godziny. Następnie dodaj podsmażone szalotki i pieczarki i piecz jeszcze 30 min.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy