Wołowina po burgundzku
To wyjątkowo odżywcze mięso. Najlepiej, jeśli pochodzi z gospodarstwa ekologicznego. Dobrze wykorzystana w kuchni konkretna część tuszy gwarantuje raj dla podniebienia!
Składniki
- 800 g wołowiny, np. z łopatki
- 100 g wędzonego boczku
- łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- cebula
- 2 marchwie
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki mąki
- 8 szalotek
- 100 g pieczarek
- 250 ml bulionu wołowego
- liść laurowy
- tymianek
- natka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na patelni podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Wyjmij na talerz.
2. Dodaj łyżkę oleju i połowę masła. Mięso pokrój w dużą kostkę. Obtocz w mące i obsmaż. Przełóż na talerz.
3. Na tłuszczu po mięsie podsmaż obraną i pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Wlej bulion i wino. Dodaj liść laurowy, posiekany tymianek i natkę. Przykryj naczynie i piecz w 170 stopniach C przez 2 godziny. Następnie dodaj podsmażone szalotki i pieczarki i piecz jeszcze 30 min.
Zobacz także: