Wołowina po burgundzku
Danie przyrządzane z wysokiej jakości wołowiny, warzyw i wina, jest jednym ze specjałów kuchni francuskiej.

Składniki
- 300 g łopatki wołowej
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 200 ml czerwonego wina
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na dość drobne kawałki, podsmażamy w garnku do zarumienienia. Dodajemy sól i pieprz, następnie gałązki tymianku. Kroimy wszystkie warzywa w kostkę, i dorzucamy do mięsa. Wlewamy wino. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko dusimy w winie i przecierze pomidorowym około godziny, dopóki składniki nie zmiękną. Smacznego!