Wołowina po debreczyńsku
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- kilka ziemniaki
- 3 łyżki papryka w proszku ostra
- 3 sztuki cebula
- 4 sztuki pomidory
- majeranek
- 2 ząbki czosnek
- 75 dag wołowina
- sól
- 2-3 łyżki smalec
- 1/2 łyżeczki kminek
- 8 sztuk kiełbaki debreczyńskie
- pieprz
- 4 strąki zielona papryka
- 2 łyżki mąka
Mięso w plastrach oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz mąką. Cebule obierz z łupin i posiekaj. Z każdej papryki usuń szypułkę oraz nasiona, wypłucz w środku i osusz, po czym miąższ pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej smalec i zrumień na nim plastry wołowiny. Następnie prosto z patelni przełóż mięso do rondla i osól je. Na tym samym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę. Oprósz ją przyprawami. Dodaj roztarty czosnek i zalej na patelni 1/2 filiżanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć, przelej wszystko do garnka z wołowiną.
Mięso duś pod przykryciem 50 minut. Po 30 minutach duszenia dodaj pokrojone na ćwiartki ziemniaki, kawałki kiełbasek, paski papryki i dosyp kminek.
Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój w ósemki i dodaj do mięsa. Następnie dolej tyle wody, aby warzywa były przykryte. Gulasz duś pod przykryciem jeszcze 20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Przed podaniem skosztuj, przypraw ewentualnie solą, pieprzem i ostrą papryką, dodaj majeranek. Podawaj od razu jako samodzielne danie.