Reklama

Wołowina po debreczyńsku

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • kilka ziemniaki
  • 3 łyżki papryka w proszku ostra
  • 3 sztuki cebula
  • 4 sztuki pomidory
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnek
  • 75 dag wołowina
  • sól
  • 2-3 łyżki smalec
  • 1/2 łyżeczki kminek
  • 8 sztuk kiełbaki debreczyńskie
  • pieprz
  • 4 strąki zielona papryka
  • 2 łyżki mąka

Mięso w plastrach oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz mąką. Cebule obierz z łupin i posiekaj. Z każdej papryki usuń szypułkę oraz nasiona, wypłucz w środku i osusz, po czym miąższ pokrój w paski.

Na patelni rozgrzej smalec i zrumień na nim plastry wołowiny. Następnie prosto z patelni przełóż mięso do rondla i osól je. Na tym samym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę. Oprósz ją przyprawami. Dodaj roztarty czosnek i zalej na patelni 1/2 filiżanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć, przelej wszystko do garnka z wołowiną.

Reklama

Mięso duś pod przykryciem 50 minut. Po 30 minutach duszenia dodaj pokrojone na ćwiartki ziemniaki, kawałki kiełbasek, paski papryki i dosyp kminek.

Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój w ósemki i dodaj do mięsa. Następnie dolej tyle wody, aby warzywa były przykryte. Gulasz duś pod przykryciem jeszcze 20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Przed podaniem skosztuj, przypraw ewentualnie solą, pieprzem i ostrą papryką, dodaj majeranek. Podawaj od razu jako samodzielne danie.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy