Wołowina z dynią
Wołowinę podaj z bułką.

Składniki
- 900 g wołowiny
- po 3 marchewki i pietruszki
- 4 szalotki
- 600 g dyni
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki pasty z pomidorów
- 600 ml czerwonego wina
- 500 ml bulionu
- olej
- puszka czarnej fasoli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 25 g masła
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Obraną marchewkę, pietruszkę i dynię kroimy w kostkę, a szalotki w pierścienie. Wołowinę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy mięso. Oprószamy mąką, dodajemy warzywa i smażymy jeszcze 4-5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy pastę z pomidorów, mieszamy. Na koniec wlewamy czerwone wino, bulion, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. dwóch godzin, aż mięso będzie w miarę miękkie.
Fasolę odcedzamy z zalewy i dodajemy do gotującej się wołowiny z warzywami razem z masłem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Dusimy jeszcze ok. pół godziny. Na koniec możemy doprawić gulasz pieprzem oraz solą, jeśli tego wymaga.
Umytą natkę pietruszki grubo siekamy i posypujemy nią obficie wołowinę z warzywami. Podajemy z bułkami lub chlebem upieczonym z mąki graham.
Zobacz także: