(dla 4 osób)
Ciasto na tortillę:
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki pszennej
0,3 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
Sól
Wrap:
200 g łososia
1 ogórek
1 rzodkiewka
Garść roszponki
1 łyżka sezamu
1 łyżka miodu
Sól, pieprz
Sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
2 cm korzenia imbiru
Ciepłą wodę wymieszaj z olejem, solą a następnie z mąką. Wyrabiaj, aż otrzymasz elastyczne ciasto. Jeśli masz czas, odstaw je na kilkanaście minut przykryte ściereczką, aby odpoczęło.
Ciasto podziel na kawałki i rozwałkuj jak najcieniej, wykrawaj z nich kółka, kładź je na rozgranej patelni i podgrzewaj przez kilka minut z każdej strony.
Upieczone placki przechowuj pod mokrą ściereczką, dzięki temu nie będziesz miał później problemu z ich zwijaniem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Łososia obsyp solą i pieprzem, przesmaż na patelni, a następnie posmaruj miodem, posyp sezamem i wstaw na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.
Ogórka pokrój w jak najcieńsze wstążki (możesz do tego użyć obieraczki do warzyw), rzodkiewkę pokrój w plasterki.
Sos sojowy wymieszaj z tartym imbirem i miodem. Na środku tortilli ułóż rozdrobnionego widelcem łososia, dodaj warzywa, całość polej sosem, zwiń i zawiń w folię aluminiową lub zjedz od razu.
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne dania na każdą okazję"