Wstążki z migdałowym pesto

123RF/PICSEL

Składniki

Składniki dla 4 osób:

  • 5 dag drobno posiekane migdały
  • 100 ml oliwa
  • 25 dag mozarella
  • 5 dag parmezan
  • pieprz
  • 1 pęczek czosnek niedźwiedzi
  • 40 dag makaron wstążki
  • sól
10 min
3-4 osób

Migdały smażyć 3 minuty na patelni bez tłuszczu, mieszając, aż ładnie się zrumienią.

Czosnek niedźwiedzi (można kupić np. w sklepach zielarskich) opłukać, osuszyć, pokroić na kawałeczki. Parmezan zetrzeć na tarce, wymieszać z migdałami i czosnkiem. Przełożyć do moździerza, dolać oliwę. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć w moździerzu. Powstały w ten sposób sos pesto przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Makaron wstążki wrzucić na osolony wrzątek. Ugotować al dente, odcedzić. Mozzarellę pokroić na kawałeczki, wymieszać z makaronem i migdałowym pesto.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas