Reklama

Wszystko o porzeczkach w cieście

Mrożone i świeże

I te, i te nadają się do wypieku ciast. Ale dzięki tym pierwszym możemy przez cały rok, a nie tylko latem, cieszyć się orzeźwiającym smakiem owoców w słodkościach.

Rozmrażanie

Zamrożone porzeczki przesypuję do miseczki i rozmrażam w lodówce. Jeśli zależy mi na czasie, szczelnie zamkniętą torebkę  z owocami wkładam pod strumień zimnej, bieżącej wody. Porzeczki  na kompot lub galaretkę wrzucam bezpośrednio do wrzącej wody.

Obieranie

Świeże porzeczki delikatnie płuczę w zimnej wodzie i osuszam. Dopiero potem obieram grona z gałązek. Używam do tego widelca, którego ząbkami ostrożnie odrywam jagody. Tak przygotowane porzeczki od razu przetwarzam lub dodaję do ciasta.

Reklama

Chłodnik

600 g umytych i obranych z gałązek porzeczek zalewam dwiema szklankami wody, dodaję 6 łyżek cukru i gotuję kilka minut. Miksuję na gładki mus, studzę. Łączę z 500 ml naturalnego jogurtu i 150 g śmietany, mieszam. Schładzam 1-2 godziny w lodówce.

Rady udzieliła Hanna Szymkiewicz  - doświadczona mistrzyni kulinarna
 

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy