Wytrawna owsianka z pieczonymi pomidorkami
Wspomniałem już o mojej małej owsiankowej obsesji? Szczególnej mocy nabiera ona w przypadku owsianek na słono. Czemu jemy ich tak mało? Przecież tak wiele kombinacji można tworzyć na ich bazie - pisze Jan Paszkowski w książce "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydał wraz z Joanną Jędrzejczyk. - Z pomidorkami i parmezanem, z gorgonzolą i karmelizowaną gruszką, z chorizo i serem Manchego, z grecką fetą i czarnymi oliwkami, z awokado i szparagami, z kimchi i miso...
Pomidorki umyj, przełóż na blachę do pieczenia i polej oliwą. Dodaj balsamico, miód, sól i posiekany czosnek. Dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20-25 min. Pomidorki powinny apetycznie się przypiec i skarmelizować.
Do rondelka wlej olej i dodaj łyżeczkę masła klarowanego. Cebulę, seler naciowy i czosnek posiekaj w drobną kostkę i delikatnie przesmaż. Kiedy już będą zeszklone, wsyp płatki owsiane i przez chwilę podsmażaj, często mieszając. Następnie dolej wody i gotuj całość na małym ogniu, aż owsianka będzie gęsta.
Na samym końcu dodaj szpinak i parmezan, wymieszaj. Owsiankę podawaj z pieczonymi pomidorkami.
Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Jana Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz" - przeczytaj wywiad z autorami