Reklama

Wytrawna owsianka z pieczonymi pomidorkami

Wspomniałem już o mojej małej owsiankowej obsesji? Szczególnej mocy nabiera ona w przypadku owsianek na słono. Czemu jemy ich tak mało? Przecież tak wiele kombinacji można tworzyć na ich bazie - pisze Jan Paszkowski w książce "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydał wraz z Joanną Jędrzejczyk. - Z pomidorkami i parmezanem, z gorgonzolą i karmelizowaną gruszką, z chorizo i serem Manchego, z grecką fetą i czarnymi oliwkami, z awokado i szparagami, z kimchi i miso...

Składniki - pieczone pomidorki

  • 500 g truskawkowych pomidorków cherry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki balsamico
  • 2 łyżki delikatnego miodu
  • 3–4 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Składniki - owsianka

  • 5 czubatych łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • 1½ szklanki wody
  • garść liści świeżego szpinaku
  • 1 gałązka selera naciowego
  • ½ białej cebuli
  • garść świeżo tartego parmezanu
  • 2 łyżki delikatnie prażonych ziaren słonecznika
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól do smaku

Pomidorki umyj, przełóż na blachę do pieczenia i polej oliwą. Dodaj balsamico, miód, sól i posiekany czosnek. Dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20-25 min. Pomidorki powinny apetycznie się przypiec i skarmelizować.

Do rondelka wlej olej i dodaj łyżeczkę masła klarowanego. Cebulę, seler naciowy i czosnek posiekaj w drobną kostkę i delikatnie przesmaż. Kiedy już będą zeszklone, wsyp płatki owsiane i przez chwilę podsmażaj, często mieszając. Następnie dolej wody i gotuj całość na małym ogniu, aż owsianka będzie gęsta.

Reklama

Na samym końcu dodaj szpinak i parmezan, wymieszaj. Owsiankę podawaj z pieczonymi pomidorkami.

Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Jana Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz" - przeczytaj wywiad z autorami

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy