Wytworna zupa krem
Składniki
na 4 porcje
- 2 pęczki szparagów
- 2-3 ziemniaki
- 2 cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- 8 średnich krewetek
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietany 22 proc.
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, szafran
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Szparagi oczyścić, pokroić (4 sztuki odłożyć w całości do dekoracji). Ziemniaki obrać, pokroić, natkę opłukać, posiekać (kilka łodyżek odłożyć).
2. Na maśle zasmażyć cebulę i ziemniaki, przełożyć do garnka. Zalać bulionem, zagotować, dusić 15 minut, doprawić solą, pieprzem i szczyptą szafranu. Dołożyć szparagi, gotować 5 min, wlać śmietanę. Zupę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny.
3. Krewetki umyć, usmażyć na oleju z odłożonymi szparagami, posolić. Udekorować nimi zupę, posypać natką i pieprzem.
Zobacz również: