Z owsianą nutą
Płatki owsiane są źródłem wielu ważnych składników odżywczych.

Ciasto "Kanada"
Składniki
- 150 g masła,
- 80 g miodu,
- 3 jajka,
- 50 g mąki tortowej,
- 1 mały proszek do pieczenia,
- 50 g rodzynek,
- 125 g płatków owsianych,
- 1 laska wanilii,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny,
- 600 g jabłek,
- tłuszcz i mąka do formy
na dekorację
- 300 ml śmietany kremówki,
- 50 g prażonych migdałów,
- 1 jabłko,
- garść żurawin
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z miodem. Dodać całe jajka, utrzeć na jednolitą masę. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać płatki owsiane, rodzynki, miąższ z laski wanilii, skórkę otartą z cytryny i wymieszać. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kawałki. Masę masłową połączyć z suchą mieszanką (mąka z dodatkami) i jabłkami.
Do natłuszczonej i wysypanej mąką okrągłej formy przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 45 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremową ubić na sztywno. Za pomocą szprycy z końcówką-gwiazdką rysować na cieście fale z bitej śmietany. Udekorować plasterkami jabłka, prażonymi migdałami i suszoną żurawiną.
Lukrowane kostki owsiane
Składniki
- 100 g płatków owsianych,
- 100 g margaryny do pieczenia,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 120 g cukru pudru,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kawy mielonej,
- 2 łyżki skórki z cytryny,
- 130 g mąki półgrubej,
- pół torebki proszku do pieczenia,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cynamonu, tłuszcz i mąka do formy
na lukier
- 200 g cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 16 połówek orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie:
Płatki owsiane lekko podprażyć na suchej patelni, a potem zemleć na proszek. Miękką margarynę utrzeć z miodem, cukrem i żółtkami. Wmieszać zmielone płatki owsiane, kawę mieloną, skórkę z cytryny oraz sztywną pianę z białek. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skrobię oraz mielony cynamon.
W natłuszczonej i wysypanej mąką formie o wymiarach 25 x 30 cm rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec ok. 45 minut. Upieczone ciasto lekko schłodzić w formie, potem przełożyć na kratkę kuchenną.
Z cukru pudru, 2 łyżek gorącej wody i soku cytrynowego przyrządzić lukier. Rozsmarować go na wierzchu jeszcze ciepłego (ale nie gorącego!) ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto pokroić na kawałki. Każdy kawałek udekorować połówką orzecha włoskiego.