Z owsianą nutą
Płatki owsiane są źródłem wielu ważnych składników odżywczych.
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z miodem. Dodać całe jajka, utrzeć na jednolitą masę. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać płatki owsiane, rodzynki, miąższ z laski wanilii, skórkę otartą z cytryny i wymieszać. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kawałki. Masę masłową połączyć z suchą mieszanką (mąka z dodatkami) i jabłkami.
Do natłuszczonej i wysypanej mąką okrągłej formy przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 45 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremową ubić na sztywno. Za pomocą szprycy z końcówką-gwiazdką rysować na cieście fale z bitej śmietany. Udekorować plasterkami jabłka, prażonymi migdałami i suszoną żurawiną.
Przygotowanie:
Płatki owsiane lekko podprażyć na suchej patelni, a potem zemleć na proszek. Miękką margarynę utrzeć z miodem, cukrem i żółtkami. Wmieszać zmielone płatki owsiane, kawę mieloną, skórkę z cytryny oraz sztywną pianę z białek. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skrobię oraz mielony cynamon.
W natłuszczonej i wysypanej mąką formie o wymiarach 25 x 30 cm rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec ok. 45 minut. Upieczone ciasto lekko schłodzić w formie, potem przełożyć na kratkę kuchenną.
Z cukru pudru, 2 łyżek gorącej wody i soku cytrynowego przyrządzić lukier. Rozsmarować go na wierzchu jeszcze ciepłego (ale nie gorącego!) ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto pokroić na kawałki. Każdy kawałek udekorować połówką orzecha włoskiego.