Reklama

Reklama

Z owsianą nutą

Płatki owsiane są źródłem wielu ważnych składników odżywczych.

Ciasto "Kanada"

Składniki

  • 150 g masła,
  • 80 g miodu,
  • 3 jajka,
  • 50 g mąki tortowej,
  • 1 mały proszek do pieczenia,
  • 50 g rodzynek,
  • 125 g płatków owsianych,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • 600 g jabłek,
  • tłuszcz i mąka do formy

Składniki na dekorację

  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 50 g prażonych migdałów,
  • 1 jabłko,
  • garść żurawin

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z miodem. Dodać całe jajka, utrzeć na jednolitą masę. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać płatki owsiane, rodzynki, miąższ z laski wanilii, skórkę otartą z cytryny i wymieszać. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kawałki. Masę masłową połączyć z suchą mieszanką (mąka z dodatkami) i jabłkami.

Do natłuszczonej i wysypanej mąką okrągłej formy przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 45 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.

Reklama

Śmietanę kremową ubić na sztywno. Za pomocą szprycy z końcówką-gwiazdką rysować na cieście fale z bitej śmietany. Udekorować plasterkami jabłka, prażonymi migdałami i suszoną żurawiną.

Lukrowane kostki owsiane

Składniki

  • 100 g płatków owsianych,
  • 100 g margaryny do pieczenia,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 120 g cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kawy mielonej,
  • 2 łyżki skórki z cytryny,
  • 130 g mąki półgrubej,
  • pół torebki proszku do pieczenia,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka cynamonu, tłuszcz i mąka do formy

Składniki na lukier

  • 200 g cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 16 połówek orzechów włoskich do dekoracji

Przygotowanie:

Płatki owsiane lekko podprażyć na suchej patelni, a potem zemleć na proszek. Miękką margarynę utrzeć z miodem, cukrem i żółtkami. Wmieszać zmielone płatki owsiane, kawę mieloną, skórkę z cytryny oraz sztywną pianę z białek. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skrobię oraz mielony cynamon.

W natłuszczonej i wysypanej mąką formie o wymiarach 25 x 30 cm rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec ok. 45 minut. Upieczone ciasto lekko schłodzić w formie, potem przełożyć na kratkę kuchenną.

Z cukru pudru, 2 łyżek gorącej wody i soku cytrynowego przyrządzić lukier. Rozsmarować go na wierzchu jeszcze ciepłego (ale nie gorącego!) ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto pokroić na kawałki. Każdy kawałek udekorować połówką orzecha włoskiego.



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje