Z razowca
Składniki
- 2 sztuki cebula
- 1/2 bochenka chleb razowy
- sól, pieprz
- liść laurowy
- jajko
- 1/4 szklanki gęsta kwaśna śmietana
- włoszczyzna
- natka pietruszki
- 60 dag mięso wołowe
- 50 dag mięso mielone (wieprzowo-wołowe)
- 2 ząbki czosnek
5-6 osób
Z cebuli, włoszczyzny i wołowiny przyrządzić litr wywaru. Odcedzić warzywa i wrzucić do nich pokruszony chleb. Gotować, aż się rozgotuje. Dodać listek laurowy, ząbek czosnku oraz śmietanę. Całość gotować 20 minut.
Mielone mięso rozmieszać z jajkiem, rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Formować z niego kulki, gotować je chwilę we wrzątku. Po kilka dodawać do zupy.